7 saveta za najefikasnije pakovanje pred putovanje

Dobra organizacija u ovakvim trenucima čini „pola posla“, pa se pre svakog putovanja, bilo ono kraće ili pak duže, morate veoma dobro pripremiti pre samog čina stavljanja stvari u kofer.

Pre nego što i pomislite koji ćete kofer poneti na put, najpre napravite listu stvari koje su vam neophodne. Uzmite papir i olovku i taksativno zapišite šta je to što vam je preko potrebno.

Crticama ili brojevima izdvojite majice, šorceve, haljina (ako ste žensko), kozmetiku, donji veš, sitnice bez kojih ne možete. Možda je i najbolje pisati po brojevima jer ćete tako imati bolji uvid koliko čega planirate da ponesete.

Kada ste listu napravili, dobro je prostudirajte i pogledajte šta vam nedostaje. Važno je da listu neophodnih stvari pravite desetak dana pre puta jer ćete tako imati najviše vremena da pokupujete ili nabavite ono što je zafalilo.

Zato je i najbolje da podelite potrepštine jer ćete na taj način znati šta vam nedostaje od kozmetike, a šta od odevnih predmeta.

Iako vam se čini da je rano, ali pet, šest dana pre odlaska na put, morate dobro isproveravati sva potrebna dokumenta – pasoš, kontaktirati agenciju zbog potvrde oko termina putovanja i najvažnije, proveriti da li ste uplatili putno osiguranje jer bez njega ne preporučujemo putovanje.

Iako je ovo, možda i najteži deo posla, uglavnom pada damama. Nekoliko dana pre samog puta, izdvojite stvari koje ste zapisali na listu i stavite ih u mašinu za pranje.

Čekirajte sve i budite sigurni da vam je sva garderoba čista i spremna za pakovanje. U stvari, tek kada je budete ispeglali biće spremna da bude spuštena u kofer.

Kako biste sebi olakšali izdvojite stvari koje su hitne za peglanje, ali i koje je najlakše ispeglati.

Dakle, majice, pantalano ili šorceve ispeglajte odmah, a haljine i košulje ostavite po strani i ispeglajte ih poslednjeg dana jer će vam se tako najmanje izgužvati dok dođete do željene destinacije.

Pakovanje je najlakša stvar koju treba učiniti pre odmora, ali možda i najkomplikovanija.

Zašto? Zato što je važno da vam u kofer stanu sve sitnice, a da pri tome nijedna ne bude izgužvana, polomljena ili zaboravljena.

Nije važno kolike veličine je vaš prtljag, važno je kako ga napuniti. Slaganje stvari s brda s dola doneće vam samo muke i osećaćete se kao da vam je haos u glavi.

Zato su najvažnije sledeće stavke pre putovanja?

Velike stvari, cipele i torbe stavite na dno jer ćete sve ostale stvari moći da stavite i uklopite između njih.

Sve tečne proizvode (kreme, šapon, balzam, sapun, mleko za telo, sprejeve za kosu) stavite u nekakav neseser jer i ako dođe do prosipanja, neće završiti po vašoj odeći. Zato, radije birajte plastične nesesere nego platnene.

Ako pakujete nešto što se lako gužva, to stavljajte poslednje u kofer.

Nakit spakujte u posebne kutijice ili kese i vodite računa da bude u nečemu što ne zauzima mnogo prostora. Vredan nakit uvek nosite sa sobom, u ručnom prtljagu ili gde vam već odgovara, u slučaju da se prtljag zagubi i ne stigne kada i vi.

Lekove za put, takođe stavite u neku kesicu ili neseser da bi vam bili na dohvat ruke. Nikako na put ne idite bez: antibiotika, masti protiv ujeda komaraca, lekova za stomačne probleme, probiotika, flastera, hanzaplasta, zavoja…

Važno je da proverite da li ste spakovali punjač za telefon i elektorniku bez koje, možda, ne možete.

Pasoš, kreditne kartice i ostalu dokumentaciju, takođe, nosite u ručnom prtljagu i ne odvajajte se od njega jer ipak bez toga nikako ne možete ni na put, zar ne?

Ništa manje važna stavka svakako je način pakovanja u kofere. Pored redosleda pakovanja, važno je da znate i kako ćete spakovati stvari.

Mnogi stručnjaci za pakovanje apeluju da garderobu rolate, a ne savijate jer će tako stati mnogo više odeće.

Kada smotate, na primer, džemper, on bi trebalo da ima veličinu i oblik boce vina. Ako ne znate kako, na Jutjubu imate pregršt tutorijala kako se spakovati „rolanjem“. Ne zauzima mnogo prostora, a i stvari se manje gužvaju.

Ono što turiste najviše zanima jeste ima li u smeštaju u koji odlaze peškira i čiste posteljine.

Uglavnom su sobe opremljene i čiste, ali ako putujete sa decom, informišite se i o tome. Veoma će vam značiti jer vam peškiri realno u koferu zauzimaju najviše prostora, a kada ste sa decom to vam ipak najviše znači.

Srećan put!

Ako ispoštujete sve ove stavke, slobodno sebe možete smatrati majstorom za pakovanje, pa je poželjno da sa svima delite svoja iskustva! Srećan put, dragi naši i ne zaboravite ono što vam nadoknađuje izgubljene stvari – putno zdravstveno osiguranje!

Izvor: TopoOsiguranje

Submit a comment