Xiaomi Mi5

Kineska kompanija Xiaomi je uspela da postane fenomen broj jedan u tehnološkom svetu. Uprkos činjenici da je kompanija osnovana tek 2010. godine, Xiaomi je uspeo da postane najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i to za manje d 5 godina. 2015. godine je vrednost kompanije procenjena na 45 milijardi dolara što je ogromna suma za tako mladu kompaniju. Investitori, analitičari, kupci…svi su očekivali da će kompanija uspeti da se probije i na druga tržišta, ali se to nije desilo.

Godinu dana kasnije i Xiaomi kompanija ne stoji tako dobro: vrednost kompanije je pala, a u prvoj polovini ove godine su se nalazili na 5. mestu  liste najvećih proizvođača telefona u Kini

Prema novim analizama vrednost kompanije je oko 4 milijarde dolara, što je 41 milijardu manje nego prošle godine u Januaru. Šta se desilo?!

Xiaomi Mi QiCYCLE
Xiaomi Mi QiCYCLE

Postoji mnogo razloga za trenutnu situaciju Xaiomi kompanije. Od početka prošle godine, Xiaomi je predstavio mnogo novih uređaja, ali ne samo pametnih telefona. Kineska kompanija je predstavila aparat za kuvanje pirinča, laptop, narukvice, VR uređaj, bicikli, pametni kišobran, dron i još nekoliko čudnih gadgeta. Svi ti uređaji nisu uspeli da naprave značajan prihod kompaniji i to je jedan od glavnih razloga zašto je vrednost kompanije opala.

Ono što dodatno otežava ovoj kompaniji da ostane na vrhu u svojoj domovini je opasna i žestoka konkurencija. Huawei je sada lider u Kini, OPPO i Vivo su uspeli da se domognu svog dela kolača u protekloj godini. IDC je objavio izveštaj u kome se vidi da je prodaja Xiaomi telefona opala skoro 40%, dok su Huawei, OPPO i Vivo uspeli da povećaju svoju prodaju. Xiaomi je promašio i svoj cilj za 2015. – kompanija je uspela da proda 70 miliona telefona, dok su ciljalli na 80 miliona (originalno 100 miliona).

Vratimo se na početak. Zašto je Xiaomi uopšte i postao tako popularan?!

Ponudili su odličan kvalitet izrade, solidne specifikacije, i veoma pristupačnu cenu. Korisnicima su ponudili realnu vrednost i, naravno, da su to kupci prihvatili. Nakon njih, mnoge druge Kineske kompanije su krenule njihovim stopama i podigle svoj nivo: kvalitetan telefon i niska cena. Redmi serija sada ima svoje rivale kao što su Meizu M Note telefoni, telefoni serije Huawei Honor. I pored toga, OnePlus je nedavno predstavio OnePlus 3 koji je veoma pristupačan za takvu vrstu telefona i koji je najviše i uticao na ovogodišnji pad prodaje Xiaomi telefona.

Xiaomi Redmi Note 4

Još jedan razlog za trenutnu situaciju kompanije je globalna ekspanzija. Očekivalo se da će se Xiaomi telefoni naći i na ostalim tržištima, ali 99% njihovih telefona se prodaje u Aziji (najviše u Kini, zatim u Indiji). Kineski IT gigant nikad zvanično nije počeo sa prodajom svojih fenomenalnih telefona, kao što je Mi 5, u Evropi i SAD, a to bi sigurno pomoglo u rastu kompanije. Xiaomi mora da smisli pristup kako da prikaže i proda svoje telefone u Evropi i Americi, a da ne dobije neku tužbu zbog “pozajmljivanja” patenata, a cena bi sigurno bila viša nego i Kini, ali i dalje dosta niža od konkurencije.

Lojalnost brendu je još jedan razlog za situaciju u kojoj se nalazi Xiaomi. 99% Xiaomi telefona se proda u Kini, a prema nekim istraživanjima kineski potrošači nemaju veliku lojalnost brednu. To znači, da čim se pojavi nei novi uređaj sa boljim specifikacijama i cenom, kineski potrošači će se odlučiti za njega bez obzira kog je bredna. To nije slučaj sa recimo Apple kompanijom koja ima verne potrošače i koji iz godine u godinu kupuju isključivo Apple telefone.

Kako da se ova inovativna kompanije izvuče iz ove situacije? Da znam tačno rešenje , verovatno bih radila u nekoj ogromnoj IT kompaniji, kao što je i sam Xiaomi.  Prema nekim analitičarima, Xiaomi bi trebao da se fokusira isključivo na high-end telefone, iako su do sada prodali preko 110 miliona pristupačnih telefona iz svoje Redmi serije. Mi 5 je jedini high-end uređaj koji je kompanija predstavila ove godine, a uskoro se očekuje i Mi Note 2.

85% ukupnog prihoda kompanije stiže od prodaje telefona, pa bi možda Xiaomi trebao da se drži proizvodnje pametnih telefona, a ne raznih gadgeta koji samo iziskuju dodatne troškove umesto očekivanog prihoda.

OSTAVI KOMENTAR