Google Duo

Google Duo je aplikacija predstavljena u Maju, a koja je od juče dostupna svim Android i iOS korisnicima za preuzimanje. U pitanju je video chat aplikacija na kojoj je Google radio mesecima, a ipak su uspeli da ubace samo jednu zanimljivu i novu funkciju: Knock Knock.

Knock Knock omogućava da vidite osobu koja Vas zove i pre nego što odgovorite na poziv. Interesantno je da ova funkcija radi samo na Android lock screen-u, a na iOS uređajima morate da budete u samog Google Duo aplikaciji da bi Knock Knock funkcionisao. Znači, Google-ov odgovor na FaceTime nema ništa unikatno na iOS platformi.

Google je predstavio Duo kao jednostavnu, stabilnu i pouzdanu video chat aplikaciju, a to je nešto Skype nikad nije uspeo da bude. Ako Duo bude funkcionisao dobro u područjima gde je internet konekcija slaba i spora, aplikacija može da privuče pažnju korisnika. Jednostavna i brza aplikacija koja radi besprekorno – to je je savršeno prihvatljivo i to može da bude glavni adut za uspeh Duo aplikacije, ali prvo su joj potrebni korisnici.

Kada se predstavi nova aplikacija koja ima samo jednu funkciju koju nemaju druge slične aplikacije (i koja radi kako treba samo na Android OS), koja nema desktop verziju, nema podršku za više uređaja, i iOS korisnicima ne daje baš nikakav razlog da je instaliraju – onda možemo samo da zaključimo da je BAŠ TA aplikacija osuđena na propast. 

Usko povezivanje aplikacije sa brojem telefona znači da Duo ne može da se koristi na više različitih uređaja. To zahteva da imate brojeve telefona od svih prijatelja da biste mogli da ih kontaktirate preko Duo aplikacije (Messenger ne zahteva broj telefona). Ne možete da se čujete sa polovinom Vaših prijatelja jer u zadnjih godinu dana niste ažurirali njihove brojeve telefona, oni su možda promenili broj, izgubili telefon… Vaši prijatelji koji imaju iPhone sigurno neće instalirati ovu aplikaciju jer jedina cool funkcija kod nje ne funkcioniše kako treba osim ako se ne nalazite baš u samoj aplikaciji.

Da li ste zaista spremni da sklonite u stranu već razvijene i popularne instant messenger aplikacije kao što su Facebook Messenger, Skype, WhatsApp, Viber i to zbog nove aplikacije koja nudi samo (dobar) video poziv? Činjenica da Duo pruža samo video pozive može da znači i da će aplikacija biti fenomenalna u tome što radi, ali će i dalje biti samo zamena ili dodatak gore pomenutim konkurentskim aplikacijama. Skype, recimo, ima loš kvalitet konekcije i to traje godinama, ali ga i dalje koristimo. Mislim, svi imaju Skype!

Duo ima šansu za uspeh ako postane sistemska aplikacija koja će se naći u novom Android 7.0 Nougat operativnom sistemu, ali i tad će naići na problem kao i Hangouts – svi imaju Hangouts u telefonu jer stiže sa operativnim sistemom, ali ko ga zaista i koristi?

Šta Vi mislite o novoj Duo aplikaciji? Da li ćete je instalirati i da li mislite da će je Vaši kontakti koristiti?

PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR