HDR video snimke

YouTube je početkom godine najavio da će njihova platforma dobiti podršku za HDR (High Dynamic Range) video snimke, a danas je ovaj video servis i zvanično pokrenuo HDR podršku.

Iako su trenutno veoma popularni 4K video snimci, HDR je sve popularniji i to sa dobrim razlogom. 4K snimci imaju visoku rezoluciju, ali HDR pravi razliku: crnu prikazuje tamnijom, svetle boje prikazuje svetlijima. Kako je YouTube napisao u svom blogu, HDR omogućava najspektakularniji kvalitet slike koji su oni ikad strimovali.

YouTube za sada podržava HDR video snimke koji koriste HDR10 i Hybrid Log Gamma. Drugi format nije toliko rasprostranjen, ali HDR10 je otovoren standard koji koriste mnoge kompanije, pa većina proizvođača uglavnom teži ka podršci HDR10 formata.

Za sada postoji jako mali broj kompjutera sa pravom HDR podrškom, a jedini telefon koji je imao zvaničnu HDR implementaciju je Galaxy Note7 – telefon koji više niko ne može da kupi. Samo nekoliko drugih platformi i ima podršku za HDR, kao Netflix i Amazon, i to se uglavnom odnosi na njihov ekskluzivni sadržaj. YouTube podrška za ovu vrstu video formata će pomoći da se tehnologija približi širokim masama – i gledaocima i kreatroima – i naterati da proizvođači što pre implementiraju HDR podršku u svoje proizvode.

PODELI
Zanimljive ICT vesti sa weba • Društvene mreže, telefoni, aplikacije, gadgeti, IT • Vesti, saveti, recenzije • Predložite temu: office@smitmagazin.com

OSTAVI KOMENTAR