Produktivnost

Postoji mnogo aplikacija koje su tu da Vam pomognu da budete organizovanji, poboljšate produktivnost i odradite sve svoje zadatke na vreme. Jedna od popularnijih je Evernote, međutim oni su pre par nedelja iznenadili sve korisnike kada su najavili poskupljenje svojih servisa, ključne funkcije su omogućili samo premium korisnicima, a korisnike koji koriste besplatnu verziju ograničio na dva uređaja. Kompanijina odluka da naglo nametne ograničenja za oni koji ne plaćaju Evernote je naterala njihove dugogodišnje korisnike da se osete pomalo iznevereno. Srećom, postoji mnogo odličnih Evernote alternativa koje su po mnogima čak i bolje od sada preskupog Evernote servisa. Organizujte svoje svakodnevne privatne i poslovne obaveze, poboljšajte svoju produktivnost sa jednom od dole navedenih korisnih aplikacija za praćenje beleški, zadataka, to-do lista (pokušali smo da svedemo listu na najboljih 5, ali je to prosto nemoguće, pa je zato lista TOP 5 + 3).

Any.do

produktivnost

Any.Do je najpoznatiji kao to-do menadžer i aplikacija koja podiže produktivnost na viši nivo. Njihova najistaknutija funkcija je bez sumnje “Moments”, dnevni planer koji korisnicima pomaže da odrede koji su zadaci prioritet. “Moments” je u formi jedinstvene vremenske linije koja prikazuje beleške, podsetnike, sastanke koji su planirani u narednih nekoliko sati. Kada je neki zadatak sa “Moments” liste izvršen, aplikacija prikazuje motivacionu poruku uz prijatnu muziku.

Pored “Moments” funkcije, Any.do ima još nekoliko korisnih funkcija koje nedostaju njegovim konkurentima. Kada imate propušten poziv na Android telefonu, korisni pop-up prozoričić se pojavljuje na dnu ekrana sa prečicom da za podešavanje podsetnika o propuštenom pozovu i da nazovete taj broj. A ako pričate sa nekim i stigne Vam SMS poruka, Any.do može da odgovori u Vaše ime sa porukom “Ne mogu sad da odgovorim.” ili “Nazvaću Vas uskoro.”

Any.do je besplatan, ali ima i svoju premium verziju koja košta $3/mesečno. Sa preimum verzijom možete da podelite neograničen broj zadataka sa saradnicima (besplatna verzija je ograničena sa samo jedan), upload-ujete velike fajlove, prilagodite temu, podesite podsetnike na osnovu lokacije. Dosta toga dobijate samo ukoliko se odlučite za premium verziju.

Any.do je dostupan za iOS, Android, Mac i Windows uređaje, kao web aplikacija, a tu je i Chrome ekstenzija.

Wunderlist

produktivnost

Wunderlist je posebna priča. Aplikaciju je 2015. kupio Microsoft koji je kreator i Wunderlist konkurenta OneNote aplikacije, ali uprkos tome Wunderlist i dalje postoji i korisnici joj veruju kada žele da podstaknu svoju produktivnost. 

Kul funkcija koju ova aplikacija ima je natural language interpretation: Wunderlist prepoznaje reči kao što su “tomorrow” ili “Friday” i ako te reči ubacite u naziv zadatka, aplikacija će automatski podesiti podsetnik za te dane. Nažalos, podsetnici na osnovu lokacije još uvek nisu deo Wunderlist ponude. Ali zato su tu neke funkcije koje su ekskluzivne samo za ovu platformu: na Android uređajima korisnik može da napravi zadatak direktno iz linije obaveštenja: Wunderlist je integrisan sa Google Now on Tap: šabloni i teme, grupisanje zadataka u foldere. Za 5$/mesečno Wunderlist Pro obezbeđuje neograničen upload fajlova bilo koje veličine,  deljenje neograničenog broja zadataka sa kolegama i saradnicima ( besplatna verzija je ograničena na 25).

Već smo pisali detaljno o Wunderlist aplikaciji i njenu recenziju možete pročitati OVDE! Wunderlist je dostupan za iOS, Android, Windows Phone, Mac, Windows, Chromebook i Chrome pretraživač.

Todoist

produktivnost

Todoist poboljšava produktivnost na drugačiji način i ohrabruje svoje korisnike da organizuju posebne zadatke oko određenog projekta. Individualne to-do stavke se nalaze u sklopu projektata i korisnici mogu da dodaju: podsetnike, zastavice, pod-zadatke, krajnje rokove. Todoist, isto kao Wunderlist, koristi natural language funkciju i ako u zadatak ubacite frazu “svake tri nedelje”, Todosit će Vas podsećati na taj zadatak svake tri nedelje.

Todoist je ove godine dobio novi redizajn, a sličan je Any.do aplikaciji i sposobniji je od većine to-do aplikacija na tržištu, ali i to ima svoje mane. Todoist je, nažalost, prepun ozbiljnih ograničenja za korisnike koji koriste besplatnu verziju. Oni ne mogu da dodaju etikete, beleške, fajlove, pretražuju. Email, tekst i podsetnici na osnovu lokacije, dodavanje zadataka putem email-a, sinhronizovanje zadataka sa kalendarom…sve to zahteva premium veriju koja košta $29/godišnje.

Aplikacija lepog interfejsa, ali ipak pomalo skupa je dostupna za iOS, Android, Mac, Windows uređaje, kao i za Chrome, Firefox, Safari pretraživač.

Remember the Milk

produktivnost

Ako Vam je potrebna to-do aplikacija koja će uticati na Vašu produktivnost, Remember the Milk je možda pravi izbor za Vas, a aplikacija je početkom ove godine dobila dugoočekivani redizajn.

Možete da kreirate zadatke sa kranjim rokovima, tagovima, beleškama, kao i procenjeno vreme koje je potrebno da se zadatk izvrši. Kao i kod Wunderlist aplikacije, možete da organizujete zadatke po kategorijama, a tu je već pomenuta natural language funkcija koja prepoznaje reči i pomaže aplikaciji da sama podesi podsetnike. Tu je osnovna podrška za podsetnike, kao i one zasnovane na lokaciji. Aplikacija je u Februaru ove godine dobila preko potrebni redizajn, mobilna i web verzija su potpuno modernizovane i dobile su klizeće panele i jednostavniji način deljenja i dodeljivanja zadatka drugima.

Premium produktivnost zahteva i premium verziju koja dodaje nekoliko novih funkcija: neograničen prostor za skladištenje, back up zadataka, offline sinhronizacija sa MS Outlokk Tasks softverom. Za premium verziju ćete morati da izdvojite $40/godišnje. Remember the Milk  je dostupan za iOS, Android, Mac, Windows, Chrome, pa čak i za BlackBerry.

Google Keep

produktivnost

Google Keep je task managment softver koji stiže od Google kompanije. Možda nije toliko natrpan sa raznim funkcijama kao ostale aplikacije, ali je POTPUNO besplatan i zaista je odličan za dnevne beleške i liste zadataka.

Kao što se i očekuje, Keep dobro sarađuje sa ostalim Google servisima, pa tako svaka beleška koju dodate u Keep će biti dostupna i naći će se u pretrazi na Google Drive servisu. Aplikacija može da prebaci tekst sa slike u belešku, pretraga je na visokom nivou, beleške i liste možete da označite sa bojom, etiketama, podelite sa drugima. Dostupan je iOS, Android, Windows i Chrome.

Paper

produktivnost

Dropbox cloud storage servis Vam je sigurno poznatiji nego Paper. Paper je aplikacija za beleške koja stiže od Dropbox tima i koja je predstavljena prošle godine. Njegov interfejs je minimalistički, sličan velikom i praznom papiru. Nema dodatnih distrakcija. Beleške možete da organizujete po naslovima, kreirate to-do liste, formatirate tekst koristeći mali pop-up prozorčić koji se pojavi tek kada obeležite tekst.

Paper nije kao ostale to-do aplikacije, Dropbox je akcenat stavio na saradnju sa drugima na jednom dokumentu i na mogućnosti ubacivanja različitih media fajlova. Možete da ubacite video sa YouTube-a, muziku sa SoundCloud-a, linkove ka fotografijama i drugim fajlovima koje imate na svom Dropbox nalogu. Možete da pozovete druge da zajedno uređuju beleške, da im odredite šta mogu da menjaju u dokumentu, a šta ne, dodajete komentare. Najbolje od svega je što u zadatek iz to-do liste dodeljuete drugim korisnicima korišćenjem “@”simbola.

Paper je dostupan za iOS, Android i putem Weba.

Box Notes

produktivnost

Dropbox nije jedina cloud aplikacija koja nudi svoju aplikaciju za beleške. Box je još 2013. predstavio Box Notes koji kao i Paper akcenat daje na saradnji sa drugima na jednom dokumentu. Box Notes podršava jednostavno uređivanje i ubacivanje fotografija – to je sve što se tiče formatiranja beleške. Prilično minimalistično. Ali su zato su tu prisutni svi alati za saradnju: uređivanje dokumenata u realnom vremenu, praćenje svih promena, svaki dokument ima i svoju istoriju promena.

Box Notes je dostupan za iOS, Android, BlackBerry, Windows, Chrome i Web.

Microsoft OneNote

produktivnost

Microsoft OneNote je aplikacija koja postoji od 2003., ali je 2014. dobila potpuni redizajn sa novim izgledom i novim funkcijama.

OneNote ima podršku za to-do liste sa podzadacima, obeležavanje bitnih zadataka, etikete, tagove. Desktop i web verzija imaju beskonačnu paletu opcija za formatiranje. Možete da dodajete fotografije, video snimke, linkove, screenshot-ove, fajlove, Excel fajlove, geometrijske oblike i skoro svaki drugi tip fajla koji je dostupan. OneNote ima i kompletan pregled istorije izmena na fajlu, kao i optičko prepoznavanje karaktera što znači da aplikacija automatski prepoznaje tekst iz PDF ili bilo kog drugog fajla koji ste upload-ovali i ubacuje ga u novu belešku. A kao i kod Keep aplikacije, sve beleške i liste su sačuvane na Microsoft OneDrive servisu, dostupne su sa svakog uređaja koji ima konekciju. Uz OneNote dobijate 15GB besplatnog prostora za skladištenje beleški.

OneNote ima nekoliko funkcija koje su ekskluzivne za specifične platforme. Pa tako svi iOS uređaji podržavaju pretragu dokumenata kroz Spotlight i multitasking putem Split View opcije. Ako se koristi na iPad Pro uređaju, OneNote podržava pisanje beleški sa Apple olovkom. Android korisnici imaju OneNote badge: plutajući widget na ekranu koji omogućava kreiranje beleške bez obzira na aplikaciju koju trenutno koristite. OneNote je dostupan za iOS, Android, Mac, Windows, Chrome i Web.

Ako uzmemo u obzir sve funkcije gore pomenutih aplikacija, zaista je teško izdvojiti jednu najbolju koja zaista garantuje bolju produktivnost na poslu i kod kuće. Ali ako pogledamo jednu aplikaciju koja nudi najviše funkcija svojim korisnicima, to je sigurno OneNote. Ne samo da ima standardne to-do funkcije kao što su liste, podzadaci, formatiranje, dodeljivanje projekata, ugrađivanje raznih fajlova (fotografije, video, prezentacija, Office dokumenti…), optičko prepoznavanje teksta, 15GB mesta na OneDrive-u, saradnja na dokumentima u realnom vremenu, već je sve je to potpuno BESPLATNO. A kao šlag na tortu, Microsoft je ove godine predstavio Everonte to OneNote Importer Tool koji pomaže Evernote korisnicima, koji su zainteresovani da počnu da koriste OneNote aplikaciju, da na lak i brz način prebace sve svoje beleške iz Evernote-a u OneNote. 

Google Keep je na drugom mestu. Možda nema toliko funkcija kao druge aplikacije sa ove liste, ali ako Vam je potrebno da brzo nešto zapišete, napravite listu, podelite je sa drugima onda je Keep pravi izbor. Ima podršku za etikete i boje za beleške, besplatno čuvanje na Google Drive servisu, razne podsetnike, jednostavne widgete i sve to BESPLATNO.

Napomena autora

Ovaj post je originalno objavljen u Decembru 2014., ali je potpuno izmenjen i ažuriran da bi bio potpuno precizan i sveobuhvatan.

OSTAVI KOMENTAR