Google Keep

Google Keep je odlična aplikacija za sinhronizovanje preko raznih platfromi – Android, Chrome, web – i ima nekoliko interesantnih i korisnih funkcija za koje možda niste znali i ne koristite ih, a pomogle bi Vam da dobijete najviše od aplikacije.  

Bilo da koristite aplikaciju za kreiranje običnih lista za prodavnicu, ili za kreiranje poslovnog projekta, ovo je pet moćnih Google Keep trikova koji će Vam definitivno koristiti.

Prepisivanje teksta sa fotografija

Google Keep može da prepiše tekst koji se nalazi na slikama, funkcja za koju mnogi ne znaju i čak imaju zasebnu aplikaciju koja im radi ovu prepisku. Dostupna je na svim platfromama gde se nalaazi Keep, uključujući Android i Chrome aplikaciju.

Upotreba ove funkcije zahteva internet konekciju i fotografiju/screenshot ili bilo koju sliku koja na sebi sadrži tekst:

  • Kreirajte novu belešu sa fotogafijom
  • Otvorite belešku
  • Izaberite meni
  • Izaberite “Grab Image Text”

Preciznost prepisivanja teksta veoma zavisi i od kvaliteta slike: liste i jasne slike sa dobrim kontrastom daju najbolje rezultate, dok malo zamućene slike ne mogu da daju 100% precizan tekst.

Dodavanje podsetnika koji se prikazuju u Google Now

Popularna funkcija koju ostale to-do aplikacije, kao Wunderlist o kom smo već pisali ili Todoist, nude je mogućnost planiranja zadatka i sa tačnim datumom i vremenom kada želimo da dobijemo obaveštenje odnosno podsetnik. Keep nudi i to. Svaka beleška ima opciju dodavanja tačnog datuma ili roka. Kada napravite belešku kliknite na ikonicu u onliku prsta sa mašnom i možete da izaberete datum, vreme, pa čak i mesto kada želite da Vas Keep podseti na zadatak koji treba da uradite. Podsetnici stižu u vidu push obaveštenja na Android telefonu, kartica u Google Now, alarma kroz Chrome Notification Center na Windows, Mac, Linux ili Chrome OS računarima.

Pametno filtriranje i sortiranje

Boje za obeležavanje beleški nisu tu samo da bi beleše izgledale lepše, već i da Vam pomognu u njihovoj organizaciji: crvena za posao, plava za prodavnicu, zelena za decu…

Svaka beleška, i one koje imaju sliku ili glasovni zapis, može da bude označena sa bojom.  Kroz “Search” Keep filtrira beleške po bojama, tipu, tagovima, stvarima koje se spominju u beleškama.

Kreiranje glasovnih beleški

Android korisnici mogu da kreiraju glasovne beleške kroz Google Keep aplikaciju. Ali pored obične sinhronizacije Vaše glasovne beleške sa desktop i web aplikacijom, Keep će tu audio belešku pretvoriti i u tekstualnu belešku spremnu za eidotvanje.

Da bi kreirali glasovnu belešku u Keep aplikaciji: otvorite Keep, kliknite na ikonu mikrofona i pričajte.

Povratite obrisanu belešku

Ako slučajno obrišete belešku u Keep-u, možete da je povratite, ali imate rok od 7 dana. Nakon isteka tog roka beleška je definitivno obrisana! Za vraćanje jednom obrisane beleške otvorite Keep sidebar, izaberite “Trash”, zatim obrisanu belešku, i tada “Restore” meniju koji se nalazi u donjem desnom uglu ekrana.

Da bi sačuvali bitne beleške koje ne želite da gledate na početnom ekranu aplikacije, najbolje rešenje je da ih arhivirate. Tako su stare beleške uvek dostupne, a opet sklonjene sa početnog ekrana.

Da li Vi koristite Google Keep? Pišite nam u komentarima ispod ako imate neki savet ili trik za što bolje korišćenje ove aplikacije.

PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR