Pretraživanje Weba na mobilnom uređaju više nije mukotrpno kao što je to bilo nekad. Za razliku od starijih verzija pretraživača koji nisu imali čak ni pinch-to-zoom kontrole i podršku za pregledanje pomoću kartica, nove verzije pretraživača poboljšavaju pregled web stranica i to na način koji je ranije zaista bio nezamisliv. Neki nude ubrzavanje pregleda kompresijom neoptimizovnih slika, ili preuzimanje sačuvanih korisničkih imena i lozinki, drugi nude konvertovanje Flash sadržaja, dok neki nude podršku za razne dodatke treće strane kao što su aplikacije za hvatanje beleški i alati za deljenje.

Izbor dobrog pretraživača na mobilnom uređaju jeste izazov, ali sigurno nije nepremostiv. Da bismo Vam pomogli, napravili smo listu najviše unapređenih, intuitivnih i snažnih mobilnih pretraživača na Google Play prodavnici.

Chrome

pretraživača

Chrome je pretražvač koji je postao dostupan za Android još 2012. I koji se brzo istakao zbog svojih karakteristika – mogućnost za brzo pokretanje pretrage kroz address liniju putem glasaovne komande ili tastature, pretraživanje Weba kroz Incognito režim, automatsko popunjavanje pretrage. Od svog predstavljanja, aplikacija je postajala samo bolja. Google Chrome se dobro ističe ako imate Google nalog. Jednom kada se prijavite, Chrome na mobilnom uređaju se sinhronizuje sa Chrome pretraživačem koji koristite na računaru – sinhronizuje bookmarke, tabove, istoriju pretrage, pamti Vaša korisnička imena i lozinke (ako to omogućite). Chrome pretraživač ima ukupnu ocenu 4.2 i idealan je za one koji su jako povezani i intenzivno koriste Google ekosistem.

Opera

pretraživača

Opera Mobile je Android verzija svima poznatog Opera pretraživača za PC. Aplikacija se redovno ažurira i dobija novije i korisne funkcije. Najnovija je ugrađen ad-blocker koji, kako možete i da očekujete, blokira reklame, oglase, banere. Novi search bar podržava standardne upite – web, slike, video pretrage, skeniranje QR koda. Tu je i Opera Turbo, funkcija slična Chrome Data Saver funkciji, koja vrši kompresovanje podataka do 80%. Opera Mobile podržava pregledanje pomoću kartica, privatno pretraživanje, password manager, automatsko popunjavanje, dodavanje stranica na početni ekran, a ako se ulogujete sa svojim Opera nalogom, aplikacija sinhronizuje sve sa ostalim uređajima gde ste takođe prijavljeni sa Opera nalogom.  Opera Mobile ima ocenu 4.3 i idealna je aplikacija za one koji traže balans između funkcija i lakoće korišćenja.

Firefox

pretraživača

Firefox, proizvod ne-profitne Mozilla kompanije, je kao i Chrome i Opera dosta nov u Internet pretraživanju. Open-source pretraživač se pojavio 2002. Android verzija je stigla dosta kasnije – 2012. – ali ima iste funkcije kao i PC verzija. Najistaknutija funkcija pretraživača je podrška za ekstenzije – AdBlock Plus, Speechify, LastPass i mnogi drugi. Ekstenzije nisu jedina dobra strana pretraživača, tu su i noćni režim, kontrole za podešavanje privatnosti, sinhronizacija sa Firefoxx pretraživačem na računaru (bookmark, prozoti, šifre, istorija). Ima ocenu 4.4 i idealan je za one koji žele jednostavan pretraživač bez previše razmišljanja.

Puffin

pretraživača

Puffin je relativno nov pretraživač, za koji mnogi od Vas nisu čuli. Ali što mu nedostaje u snažnom reklamiranju brenda, Puffin nadoknađuje novinama, korisnim alatima, prilagodljivim temama. Aplikacija je u mogućnosti da oponaša miš ili trackpad, ima i virtuelni gamepad i ugrađenu virtuelnu tastaturu. Ono što zaista izdvaja Puffin od ostalih je podrška za Adobe Flash sadržaj. Koristi remote servere za preuzmanje, porocesuiranje i striming Flash igrica i video snimaka na Vaš uređaj. Pretraživač ima i privatni režim, data kompresiju, mnogo dodataka kao što je Twitter, Facebook i Pocket. Ima ocenu 4.2 i idealan je pretraživač za one koji vole Flash iznad svega ostalog.

Dolphin

pretraživača

Dolphin je debitovao kao jedan od prvih pretraživača za Android koji podržava multi-touch pokrete. Dolphin, pored lepog i čistog korisičkog interfejsa,  nudi i odličnu Sonar funkciju koja omogućava glasovne komande za pretragu, čuvanje omljenih sajtova, deljenje na društvenim mrežama. Kao i Firefox i Puffin, pretraživač podržava dodatke, kao i ostale očekivane funkcije: pregled pomoću prozora, privatno pretraživanje Weba, automatsko popunjavanje, password menadžment, odgovarajuće Chrome i Firefox ekstenzije na Vašem računaru, a svi Vaši prozori i istorije će se automatski sinhronizovati. Ima ocenu 4.5 i idealan je za one koji traže puno dobrih funkcija u jednom pretraživaču.

Ovo su neki od najpopularnijih WEB pretraživača za Android. Da li Vi koristite neki od gore navedenih ili koristite neku druugu aplikaciju? Pišite nam u komentarima, zanima Vas Vaše mišljenje. 

OSTAVI KOMENTAR