Oppo F1 Plus

OPPO F1 Plus – Tanak, uglađen i elegantan sa 16MP prednjom kamerom za selfie ljubitelje.

PREDNOSTI

 • 4GB RAM
 • 64GB interne memorije
 • Čitač otiska prsta
 • Odlična glavna kamera
 • Jedna od boljih selfie kamera na tržištu
 • Tanke ivice oko displeja
 • VOOC brzo punjenje
 • Corning Gorilla Glass 4

NEDOSTACI

 • Color OS je nešto na šta se treba navići
 • CPU je mogao biti malo jači
 • Veoma je sličan sa iPhone telefonom
 • Nema NFC

OPPO F1 Plus, koji je u Kini poznat kao OPPO R9, pruža korisniku puno toga: 16MP prednja kamera, tanko 6.6mm kućište, 4GB RAM, 64GB interne memorije. Povrh svega se nalazi 5.5-inčni Full HD displej zaštićen sa Gorilla Glass 4, čitač otiska prsta i VOOC tehnologija za brzo punjenje.

Odličan set dobrih karakteristika, ali pitanje je i dalje tu: da li je OPPO uspeo da sve ove pojedinačne karakteristike pretvori u dobar telefon? Zaključak sledi nakon OPPO F1 Plus recenzije.

Dizajn

Oppo F1 Plus

Kada je u pitanju F1 Plus, imamo da pričamo o mnogo toga, ali prvo treba da se osvrnemo na dizajn. Kada pogledate ovaj telefon, ne možete da ne pomislite makar na sekund da gledate u iPhone. Veoma je sličan iPhone 6 telefonu. Za neke ta sličnost je njegova prednost, a za neke koji nisu ljubitelji Apple telefona je ova sličnost će ih odvratiti od kupovine F1. 

Ako sklonimo sa strane nedostatak originalnosti kod dizajna, OPPO F1 Plus je zaista lep telefon. Tanak, uglađen, elegantan, i veoma prijatan za držanje u ruci. Sa prednje strane se nalazi 5.5-inčni displej zaštićen sa Gorilla Glass 4 kao i fizičko home dugme koje u sebi ima čitač otiska prsta. Dugme za kontrolu jačine zvuka se nalazi sa leve strane, dok su dugme za uključivanje/isključivanje telefona i mesto za SIM karticu sa desne strane. .

Sa donje strane je micro-USB ulaz, jedan zvučnik i 3.5mm ulaz za slušalice. Na poleđini se nalazi glavna kamera sa LED blicem, dve linije iza kojih je skrivena antena i OPPO logo. Uređaj je dostupan u dve boje: zlatna i rozo-zlatna.

Displej

Oppo F1 Plus

OPPO F1 Plus veoma kvalitetan 5.5-inčni Full HD displej. Displej je svetao i lepo radi i unutar prostorije i napolju. 1920×1080 rezolucija na 5.5 inča daje gustinu piksela od 400ppi, što je za telefon iz premium srednje klase i više nego dovoljno. Uglovi gledanja su veoma dobri, a minimalne ivice oko ekrana su zadivljujuće. Ivice oko displeja su samo 1.66mm debele i daju displeju edge-to-edge izgled. Jedna od zanimljivih funkcija u OPPO Color 3.0 operativnom sisitemu je podešavanje za zaštitu oka koja automatski gasi štetno plavo svetlo. 

Performanse i hardver

Oppo F1 Plus

OPPO F1 Plus ima 4GB RAM, čitač otiska prsta i brzo punjenje. Jedina veća mana je izbor procesora. F1 Plus ima MediaTek Helio P10, octa-core procesor sa 8 Cortex-A53 jezgra. Četiri jezgra rade pri brzini od 1.2GHz, a preostala četiri pri brzini od 2.0GHz. Zajedno sa procesorom F1 ima i GPU ARM Mali T860 MP2. U svakodnevnoj upotrebi ovog telefona, većina korisnika neće naići na bilo kakav problem i neće imati želju za drugim i boljim CPU, a zbog 4GB RAM čak će i ozbiljni i zahtevni korisnici biti zadovoljni ovim telefonom.

Međutim, ako ste korisnik koji uređaj koristi za previše igranja 3D igrica, posećuje kompleksne website-ove ili koristi CPU za intenzivne aplikacije, onda će se Helio P10 pokazati nezadovoljavajućim procesorom.

Čitač otiska prsta na F1 Plus je veoma dobar. Brz je, precizan, i može da parira recimo onom koji se nalazi na Huawei Mate 8 uređaju. Za razliku od Mate 8, čitač otiska na F1 Plus neće otključati ili probuditi telefon uz jednostavno prislanjanje prsta na čitač. Korisnik mora da pritisne home dugme sa prstom i tek tada će se telefon probuditi i otključati.

Na donjoj strani se nalazi jedan zvučnik koji je veoma glasan i reprodukuje dobar zvuk ako uzmemo u obzir da se ne radi o prednjem zvučniku. Kao i kod većine uređaja sa jednim zvučnikom, u slušanju muzike možete da primetite nedovoljno basa.

Oppo F1 Plus

OPPO F1 Plus ima 2850mAh bateriju, što je impresivno ako pogledamo koliko je tanak telefon. Iako ima 5.5” 1080p displej, procesor je veoma konzervativan kada je potrošnja baterije u pitanju, tako da će uređaj sigurno izdržati ceo dan bez potrebe za punjenjem. Nakon jednog punjenja, korisnik može da 4.5 sata igra 3D igrice ili 8 sati surfuje po internetu, ili 8 sati gleda snimke na YouTube-u preko Wi-Fi.

F1 Plus ima podršku za VOOC brzo punjenje. Od 0 do 75% potrebno je samo 35 minuta. Za potpuno punjenje je potrebno 69 minuta i prilikom punjenja, temperatura uređaja se poveća za manje od 4 stepena.

Kamera

Oppo F1 Plus

Glavna kamera na F1 Plus ima 13MP senzor sa f/2.2 sočivom i auto-fokusom. Fotografije napravljene i unutra i napolju su dobrog kvaliteta, sa dosta ostvetljenja.

Aplikacija kamere ima jednostavan interfejs sa nekoliko režima za različito fotografisanje i ostalim podešavanjima kamere: time lapse, video, panorama, ultra HD, mnogobrojni filteri, expert režim. Takođe možete da podešavate ISO, brzinu slikanja, beli balans, manualno podešavanje fokusa, a sve fotografije možete da sačuvate i RAW ili DNG formatu.

OPPO F1 Plus je veoma neobičan uređaj jer je prednja kamera ono o čemu se mnogo priča. Prednja kamera ima 16MP senzor sa f/2.0 sočivom. Kao i većina prednjih kamera, i ova ima fiksni fokus. Zbog povećanog broja piksela na kameri sa prednje strane, F1 Plus je poznat i kao “Selfie Expert”. Prednja kamera ima Hi-Light tehnologiju koja je 4x osetljivija, sa duplo većim dinamičkim opsegom i sposobna je za pravljenje fotografija sa 4x manje zamućenja. Softver za prednju kameru je takođe ažuriran i doteran. Prisutan je novi Beautify 4.0 režim, kao i novi panorama režim za grupne fotografije.

Softver

Oppo F1 Plus

F1 Plus koristi OPPO Color OS što znači da korisnik ne dobija stock Android več OS zasnovan na Android 5.1. Kao i ostale varijante operativnih sistema koji stižu od Kineskih proizvođača, ni Color OS nema app drawer što znači da aplikacije nisu organizovane u glavnom meniju već su organizovane u folderima na početnom ekranu.

Plus je da imate potpuni pristup Google aplikacijama: Play Store, Chrome, YouTube itd. Ceo UI i animacije su zaista prijatne imaju uniformisani izgled i dizajn i tako pružaju lepo softversko iskustvo. Color OS takođe dodaje dosta funkcija kao što je one-handed režim, i dosta gesture funkcija kao što je crtanje simbola da biste pokrenuli određenu aplikaciju, dupli dodir ekrana za njegovo buđenje… Postoji i softver za čitač otiska prsta: “quiet time” režim koji automatski isključi ton telefona u zadato vreme, podrška za O-Cloud za back-up SMS poruka, security center aplikacija koja ima skeniranje virusa kao i opciju za čišćenje telefona.

Specifikacije

Displej 5.5-inčn AMOLED
Procesor MediaTek Helio P10
octa-core, 64-bit procesor
Storage 64GB
RAM 4GB
microSd Do 128GB
Glavna kamera 13MP
Prednja kamera 16MP f/2.0
Hi-light Camera
Povezivanje LTE, Bluetooth
Punjenje VOOC Flash Charge
Baterija 2,850mAh
Sigurnost Fingerprint recognition
Dimenzije 151.8 x 74.3 x 6.6 mm
Težina 145g

Cena i zaključak

OPPO F1 Plus je sigurno zanimljiv telefon. Tanak, lagan, lak za držanje. Karakteristike kao što su 4GB RAM, 64GB memorije, Corning Gorilla Glass 4, VOOC brzo punjenje i čitač otiska prsta su definitivno jake pozitivne strane ovog telefona. A odlična glavna kamera plus prednja kamera za selfie zavisnike samo još više čine F1 Plus opasnim konkurentom na tržištu. Osim pomalo zastarelog procesora, Oppo F1 Plus ima zaista malo stvari koje mogu da Vam se ne dopadnu. Oppo F1 Plus je dostupan u Evropi po ceni od oko 389 eura.

PREGLED RECENZIJE
Baterija
8.8
Displej
8.5
Kamera
9
Performanse
8.5
Softver
8.5
Dizajn
7.9
PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR