HTC 10 EISA

PREDNOSTI

 • Prepoznatljiv HTC dizajn sa poboljšanjima
 • Zasečene ivice pomažu kod držanja
 • Super LCD 5 displej izgleda odlično
 • Performanse su brze
 • Nadogradiva memorija
 • Neverovatno audio iskustvo pogotovo sa slušalicama
 • Quick Charge 3.0 sa solidnom baterijom
 • Najbolja HTC kamera
 • OIS na prednjoj kameri
 • HTC Sense je jednostavan, funkcionalan

NEDOSTACI

 • Metalna konstrukcija je i dalje dosta klizava
 • Boomsound zvučnici nisu glasni kao pre
 • Sukob Motion Gestures pokreta i čitača otiska prsta
 • Kamera nije na nivou kamere kod ostalih flagship telefona
 • Nema ga u Srbiji

Bilo bi neistina ako bi rekli da HTC kompaniju nije pogodio težak period u poslednjih nekoliko godina. Iako je HTC-ov flagship iz 2015. doneo sve ono po čemu je kompanija i poznata, uključujući besprekoran dizajn i fantastično softversko iskustvo, uređaj nije uspeo da ispuni očekivanja u ključnim segmentima, kao što je kamera, a to je bilo veoma razočaravajuće posebno u godini u kojoj je konkurencija bila fokusirana na performanse kamere.

HTC je ovog puta odustao od One nadimka, ali se nada da će njihov novi telefon, koji ima ono najbolje što kompanija može da ponudi u ovom trenutku, zadovoljiti veoma zahtevno tržište i korisnike. Da li je ovo konačno pravi telefon iz HTC kom smo se svi nadali? Saznajmo u ovom pregledu.

Dizajn

HTC 10

Potpuno metalna konstrukcija po kojoj je kompanija i poznata je prisutna i kod HTC 10, ali sa malim unapređenjima i dodacima u dizajnu koji ga čine drugačijim od prethodnika. U svom najdebljem delu, HTC 10 je debeo 9mm, što je malo više od konkurencije, ali i ceo telefon je veći od ostalih high-end telefona. Međutim, suptilne promene na poleđini telefona čine da telefon udobno sedne na dlan ruke, a veće dimenzije i težina zaista prolaze nezapaženo.

Sa prednje strane su primetne ogromne razlike izmađu HTC 10 i njegovih prethodnika. Dual prednji zvučnici više nisu prisutni, a na veliko  zadovoljstvo svih, HTC je uklonio i debelu crnu liniju koja se nalazila ispod displeja i bila je pristuna na skoro svakom telefonu koji je izašao iz HTC kompanije.

Nedostatak standardnih dual zvučnika može da bude razočaravajuć, ali dobra vest je da je BoomSound i dalje tu, ali ovog puta u obliku jednog prednjeg zvučnika koji se nalazi iznad displeja i subwoofer koji se nalazi u dnu telefona odmah pored USB Type-C porta. Odmah ispod gornjih zvučnika se nalazi LED svetlo za obaveštenja pored kog se nalazi prednja kamera.

HTC 10

Sa poleđine se nalazi tradicionalni metal po kom je HTC poznat, ali sa malim izmenama. Ivice su malo zasečene i oborene  i čine uređaj malo zaobljenim. Ovo je doprinelo i boljem rukovanju i omogućilo je da uređaj lepo sedne u šaku i tako pružilo mogućnost da se uređaj korisiti i sa jednom rukom. Međutim, metal čini da ovo bude pomalo nesiguran, odnosno klizav uređaj i potrebno je da budete pažljivi ukolilo ne želite da Vam ispadne

HTC je sa novim 10 telefonom dokazao da je sposoban da napravi veoma atraktivan uređaj. Uklonili su ono što se fanovima HTC telefona nije dopadalo, unapredili su dizajn tek toliko da zadovolje sve koji žele dobar i lep HTC telefon koji se razlikuje od njegovih prethodnika.

Displej

HTC 10

HTC 10 ima 5.2-inčni Super LCD 5 displej sa Quad HD rezolucijom i tako daje gustinu piksela od 565ppi. Ovo je prvi uređaj ove kompanije koji ima ovakvu rezoluciju. Super LCD 5 displej ima dobre performanse sa jakim osvetljenjem i tako pruža dobru vidljivost i pri jakom dnevnom svetlu, kao i dobar nivo zasićenosti boja. Boje možda nisu tako jarke i žive kao kod AMOLED displeja, ali se HTC dobro potrudio da ovaj telefon ispunjava NTSC standarde. Temperatura boja može da se podesi u podešavanjima, ali i standardna podešavanja su veoma zadovoljavajuća. Zahvaljujući visokoj rezoluciji, tekst je veoma čist i oštar, a igranje igrica je pravo uživanje. Kada igrate igrice, nova aplikacija Boost+ ima lepu funkciju koja smanji rezoluciju kod određenih igrica koje zahtevaju jake performanse i tako čuva bateriju telefona, a da ne pokvari iskustvo u igranju igrice.

Performanse i hardver

HTC 10

Kao i većina flagship telefona koji su predstavljeni ove godine, tako i HTC 10 stiže sa najnovijim i najboljim procesorom. Uređaj ima Qualcomm Snapdragon 820 procesor, takta do 2.2GHz, a koji je podržan sa Adreno 530 GPU i 4GB RAM.

Ono što je najbitnije je pojednostavljeni HTC Sense korisnički interfejs. Umesto da imate nekoliko verzija iste aplikacije u telefonu, kao što je to bio slučaj ranije, Sense se sada drži ili samo verzije koju nudi HTC ili Google aplikacija. Na primer, uređaj sada stiže sa Google Photos aplikacijom umesto HTC Gallery. Uređaj “leti” kroz razne elemente interfejsa bez ikakvog zastoja i usporavanja kada otvara neku aplikaciju, ili se prebacujete između aplikacija putem Recent Apps ekrana.

HTC 10

HTC je dodao nekoliko ključnih izmena koje će poboljšati korisničko iskustvo, a jedan takav dodatak je i čitač otiska prsta koji se nalazi u home dugmetu sa prednje strane. Ova implementacija je slična onoj koju smo videli kod HTC One A9 i isto tako dobro i funkcioniše. Skener je lak za podešavanje, veoma je brz i precizan.

Motion Gestures je i dalje prisutan, telefon zna kada ga podignete i može da reagujete na nekoliko različitih komandi. Swipe pokreti preko ekrana mogu direktno da otvore različite aplikacije kao što je Blinkfeed, a novi pokret koji je dodat je dupli swipe pokret na dole koji otvara kameru. Međutim, prisutnost čitača otiska prsta eliminiše korisnost Motion Gestures opcije, jer zaista nema smisla da izvršite dupli swipe pokret na dole i onda skenirate svoj prst da bi pokrenuli aplikaciju kamere.

BRZ, PRECIZAN I DOBRO IMPLEMENTIRAN ČITAČ OTISKA PRSTA. 

Uređaj stiže sa standardnim paketom opcija za povezivanje, uključujući NFC. Jedino što nedostaje u odnosu na prethodne generacije je IR Blaster, za koji kompanija smatra da se ne koristi kao pre i to je jedan od glavnih razloga zašto ga kompanija nije stavila na svoj najnoviji uređaj.

Audio iskustvo je i dalje jedna od vodećih funkcija i kod HTC 10. BoomSound je i dalje tu, ali je različito implementiran ovog puta, u vidu jednog prednjeg zvučnika sa prednje strane iznad displeja koji je uparen sa subwoofer-om koji se nalazi u donjem delu telefona. Iako je zvuk dobar, ova kombinacija nije toliko glasna kao što je to bio slučaj kod ranijih modela HTC One telefona.

Ulaz za slušalice koje se nalazi na gornjoj strani je mesto gde se magija dešava. Uključite dobre slušalice, ili high-res slušalice koje stižu zajedno sa HTC 10 i čućete razliku koju ovaj telefon zaista pravi. HTC je stavio 24-bit DAC i headphone AMP u ulaz za slušalice i tako omogućio da BoomSound pokaže zašto je toliko dobar.

HTC 10 ima 3000mAh nepromenljivu bateriju i ovo je standard kod ovogodišnjih flagship uređaja. Nakon jednog punjenja uređaj bez problema izdrži ceo dan upotrebe ili 4.5 sata ako je ekran non-stop uključen. Naravno ovo može da varira, ali moguće je da telefon izdrži i nekoliko dana uz Boost+ aplikaciju. Takođe, tu je QuickCharge 3.0 koji puni bateriju za samo pola sata. USB Type-C port je takođe prisutan.

ZAHVALJUJUĆI QUICK CHARGE 3.0 TEHNOLOGIJI, BATERIJA KOD HTC 10 TELEFONA MOŽE DA SE NAPUNI 50% ZA 30 MINUTA.

Kamera

HTC 10

Performanse kamere kod prethodnika su ono što su svi zamerali HTC kompaniji i zašto HTC telefoni nisu bili najbolje prihvaćeni kod korisnika. HTC se nada da će taj period ostaviti iza sebe sa novom, drugom generacijom Ultrapixels kamere.

HTC stavlja prioritet na veličinu piksela, a ne na broj megapikela, pa tako HTC 10 stiže 12 Ultrapixels kamerom, sa 1.55 micron veličinom piksela. Za bolje performanse pri slabom osvetljenju zaslužan je f/1.8 otvor, a kamera ima i optičku stabilizaciju slike.

Aplikacija kamere je pojednostavljena, a različiti režimi mogu da se pronađu u glavnom meniju. Auto-HDR pravi dobre fotografije u skoro svim situacijama, a različiti režimi uključuju panorama, hyper lapse, slow motion…Jedini pravi problem kod aplikacije je kada se koristi Pro režim sa kompletnim manualnim podešavanjima. Tada sva podešavanja prekriju skoro ceo prostor i ceo ram i ne možete da vidite ništa drugo dok ne odaberete podešavanje i sklonite slider.

HTC 10

Odluka da koriste manje većih piksela se ispostavila dobrom i skoro da je čudno da HTC telefon konstantno pravi dobre fotografije. Detalji su dobro prikazani pri dobrom osvetljenju, boje su precizno prikazane takođe. Prilikom zumiranja neke od slika videćete malo zamućenje, a to je i očekivano kada je uslikano malo detalja zbog manjeg broja piksela. Ovo se više primeti kada se fotografiše u uslovima slabog osvetljenja.

Jedan od boljih dodataka je i 5MP prednja kamera koja takođe ima optičku stabilizaciju slike,  prvi put da neka selfie kamera ima OIS, i omogućava high-res audio snimanje prilikom pravljenja video zapisa.

Sveukupno iskustvo kamere na HTC 10 je daleko od najboljeg, ali je i daleko bolje od onog koje su pružali ostali HTC telefoni.

Softver

HTC 10

Uređaj stiže sa Android 6.0 Marshmallow operativnim sistemom koji se nalazi ispod najnovije verzije HTC Sense UI. HTC Sense je skoro isti kao i uvek, a uz Android koji je imao velike promene u nedavnom periodu, ovo može biti veoma dobro.

Za početak, app drawer odnosno meni je prisutan i ima vertikalni pregled. Home screen ipak prikazuje veliki razmak između aplikacija i widgeta, što nekim korisnicima može da zasmeta, ali to nije nešto što bi trebalo da Vas odvratinod ovog telefona. Blinkfeed je i dalje tu i prikazuje najnovije naslove, dešavanja sa vaših društvenih mreža i dosta toga još.

Ono gde  se vidi trud HTC kompanije da pojednostavi svoj softver su aplikacije. Više nema duplih aplikacija sa istom funkcijom, a korisnici dobijaju ili HTC ili Google verziju. Internet pretraživač HTC kompanije je zamenio Goolge Chrome, HTC Gallery je zamenila Google Photos aplikacija. Ali kompanija je ipak zadržala svoju SMS aplikaciju, iako je Hangouts dostupan i za to. U svakom slučaju, sve radi glatko, brzo i bez nekih kočenja.

Dodatak softveru je Boost+ aplikacija koja čisti nepotrebne fajlove sa telefona, pomaže kod optimizacije telefona i radne memorije, smanjuje rezoluciju ekrana sa QHD na Full HD prilikom igranja zahtevnih igrica, čuva bateriju telefona.

Specifikacije

Displej 5.2″, Quad HD (2560 x 1440 pixels, 564 ppi), Super LCD 5
Procesor Qualcomm Snapdragon 820, Quad Core, 64bit, do 2.2GHz
Software Android 6.0 sa HTC Sense
RAM 4GB RAM
Storage 32GB/64GB nadogradiva do 2TB sa microSD
Kamera Glavna: 12MP (HTC UltraPixel 2, 1.55μm pixels), laser autofocus, Optical Image Stabilization (OIS), f/1.8 aperture, Pro mode, Auto-HDR, Zoe Capture, hyperlapse, 12X Slow motion mode, 4K video snimanje sa Hi-Res Audio
Prednja: 5MP (1.34μm pixels), autofocus, Optical Image Stabilization (OIS), f/1.8 otvor sa širokim uglom,Live Makeup, Auto-HDR
Zvuk HTC BoomSound Hi-Fi Edition, Dolby Audio, Personal Audio Profile, Hi-Res Audio Certified, Hi-Res Audio Earphones, Three microphones with noise cancellation, Hi-Res Audio Stereo Recording
Ostalo USB Type-C, Nano SIM, Fingerprint Sensor, Sensor Hub
Povezivanje NFC, BT 4.2, Wi-Fi@: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4 & 5 GHz)
Baterija 3000mAh
Quick Charge 3.0 sa hladnim punjenjem
Do 50% za 30 min
Boje Carbon Grey, Glacier Silver, Topaz Gold, Camellia Red
Mreža 2G/2.5G – GSM/GPRS/EDGE
850/900/1800/1900 MHz
CDMA: 800/1900 with EVDO Rev A
3G UMTS
850/AWS/900/1900/2100 MHz
4G LTE (up to 450Mbps)
FDD: Bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 13, 17, 20, 28, 29, 30
Support Cat 9 LTE, download up to 450 Mbps, upload up to 50 Mbps
Dimenzije 145.9 x 71.9 x 3.0 – 9.0 mm
Težina 161g

HTC je sa novim 10 telefonom dokazao da je sposoban da napravi veoma atraktivan uređaj. 

Cena i zaključak

HTC 10 može da se naruči preko online prodavnica, a stiže tek u Maju. Otključana verzija ima cenu oko $699. U Srbiji ga trenutno nema, ni kod mobilnih operatera, ni u slobodnoj prodaji.

HTC je kod ovog uređaja zadržao svoj već provereni metalni dizajn, fokusirao se na audio i kameru, i zaista izgleda da je ovo telefon na koji se dugo čekalo. Audio iskustvo je jedno od najboljih. Kamera nije savršena i nije najbolja na tržištu, ali sigurno može da parira konkurenciji, a to je nešto što kompanija dugo nije mogla.

Najinteresantnije kod HTC 10 je to da je HTC kompanija uspela da se vrati među ostale vodeće proizvođače i uređaje na tržištu. Možda nije desetka, ali HTC 10 je sigurno povratak HTC kompanije na scenu koji smo svi čekali.

PREGLED RECENZIJE
Baterija
8.5
Displej
8.5
Kamera
8.5
Performanse
9
Softver
8.7
Dizajn
9
PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR