Google Password

Veoma je lako pristupiti šiframa sa Vašeg računara, ali šta ako niste blizu svog laptopa ili, iz nekog razloga, ne možete da otvorite Chrome? Pristupite Vašim lozinkama sa Google Passwords Manager alatom.

Google Chrome ima svoj ugrađeni password manager koji nudi opciju čuvanja Vašeg korisničkog imena i lozinke svaki put kada se ulogujete na nenki sajt koristeći Chrome pretraživač.  Sačuvane lozinke su sinhronizovane sa Vašim Google nalogom i zato su i dostupne za pristupanje sa bilo kog uređaja gde ste ulogovani koristeći isti Google nalog.

Ovo nije baš tako nova opcija koju Google nudi, ali čini se da nije toliko poznata.

Google Chrome je dostupan na svim velikim platformama – Windows, Mac, iOS, Android – i baš zato uvek imate lak pristup sačuvanim lozinkama. Međutim, ako preferiate da koristite drugi pretraživač, Safari na iPhone uređaju,  ili Microsoft Edge na Windows 10, i dalje imate pristup svim sačivanim  lozinkama  putem adrese passwords.google.com.

Google Password

Otvorite Google Passwords website, prijavite se sa Google nalogom koji koristite u Chrome pretraživaču i videćete svaki Vaš nalog (i povezane šifre) koji ste koristili u Chrome-u za logovanje na neki website: Facebook, Twitter, Evernote, Microsoft, WordPress…

Kada se ulogujete videćete nalog, username i šifru koja je sakrivena iza tačkica ali možete lako da ih videte klikom na odgovarajuću „oko „ ikonu. Možete i da uklonite neku šifru sa liste, ali ne postoji opcija za uređivanjem.

[dt_gap height=”32″ /]

Kako da sakrijete šifre?

[dt_gap height=”32″ /]

Ovo je još jedan od razloga zašto je bitno da omogućite dvostruku autorizaciju za Vaš Google nalog. Ako neko uspe da dopre do Vaše glavne lozinke za Google nalog, imaće pristup i svim ostalim lozinkama sačuvanim na Google Passwords website-u, što nikako nije dobro. Ako Vam nije prijatno da vidite sve šifre  u Google Passwords-u, imate dve opcije:

  1. ili da uopšte ne čuvate Vaše šifre u Chrome-u
  2. ili da ih učinite ne pristupačnim sa Google website-a.

Ako se odlučite za drugi korak, to možete da uradite na ovaj način: otvorite Google Chrome na računaru, izaberete Settings – Advanced Sync Settings. Zatim izaberite “Encrypt all synced data with your own sync passphrase”, unesite vašu šifru i sačuvajte podešavanja.

Google Password

Nakon minut-dva, Vaše šifre neće biti dostupne kroz Google Passwords.

PODELI
Davor je jedan od osnivača SMIT magazina. IT stručnjak. Zanimaju ga sigurnosna i IT rešenja. Pratite ga na:

OSTAVI KOMENTAR