Panasonic HC-X1

Panasonic je danas predstavio kamkorder HC-X1. Reč je o uređaju koji korisnicima nudi mogućnost 4K 60p/50p snimanja, a odlikuje se i širokougaonim optičkim zoom objektivom (24mm, 20x) te 1-inčnim senzorom. Ove karakteristike učinile su kamkorder HC-X1 idealnim rešenjem za sve one videografe koji tragaju za vrhunskim produkcijskim kapacitetima i superiornom kvalitetom sadržaja.

Novi LEICA DICOMAR 4K objektiv – najširi dostupni ugao na tržištu (24 mm, 20x zoom)
Kamkorder HC-X1 opremljen je nedavno razvijenim LEICA DICOMAR 4K objektivom. Objektiv nudi brzi zoom (20x) i ekstremno široki ugao (24 mm) za ultra-telefoto snimanje na 480 mm. Zahvaljujući tome, kamkorder HC-X1 je trenutno uređaj sa najširim mogućim ugloom snimanja na tržištu. Zbog toga HC-X1 omogućuje videografima proizvodnju vrhunskog sadržaja uz minimalnu količinu šuma, ali ih takođe i oslobađa potrebe za korištenjem širokougaonih konverzijskih objektiva.

Objektiv LEICA DICOMAR 4K korisnicima na raspolaganje stavlja i 4-Drive Lens sastav koji upravlja sa  četiri grupe objektiva istovremeno i nezavisno. Veličina objektiva i pogonski raspon za svaku od četiri grupe mogu se smanjiti kako bi se pojačao kvalitet snimka i kapaciteti zooma. A sve to čini i kućište kamkordera kompaktnijim kada je reč o različitim načinima snimanja iz ruke.

Izvanredan kvalitet snimaka, visoko-osetljiv 1-inčni 4K senzor
Objektiv pokreće veliki 1-inčni MOS senzor (9.46. megapiksela kod 4K 24p / 8.79 megapiksela kod UHD, FHD) – prvi takav na svetu kada je reč o kamkorderu s integrisanim objektivom. Senzor pruža izuzetnu ravnotežu između kvaliteta snimaka i osetljivosti i to u najrazličitijim uslovima snimanja.

Kamkorder HC-X1 može snimati u 4K 24 p (4096), UHD 60p/50p (3840 x 2160) i FHD 60p/50p (1920 x 1080) rezolucijama. Široki izbor načina snimanja, mogućnost odabira različitih kvaliteta snimaka, podešavanje broja sličica i dubina boje opcija – sve su to samo delići praktične primjene kamkordera, bilo da se ona tiče kinematografske produkcije ili, recimo,online distribucije sadržaja.

Funkcije i dizajn koji potiču profesionalni rad snimatelja
Kamkorder HC-X1 osmišljen je i izrađen imajući na umu, pre svega, profesionalne videografe kao ciljanu publiku. Stoga uređaj nudi celi niz funkcija i dizajnerskih rešenja koja će učiniti snimanje jednostavnijim i ugodnijim koliko god je to moguće.

Na kućištu objektiva nalaze se tri prstena za ručnu kontrolu zuma, fokusa i otvora blende. Na uređaju se nalazi sveukupno trinaest korisničkih dugmića; devet na telu uređaja i četiri na LCD touch ekranu. Korisnici mogu podesiti ove tipke tako da im služe kao prečice ovisno o tome koja im je opcija u datom trenutku najpotrebnija. Na taj način upravljanje kamkorderom postaje jednostavno i brzo.

Monitor dijagonale 3,5 inča ugrađen je u kućište uređaja. Moguće ga je izvući i okretati vertikalno u rasponu do 270 stepeni. 

Osim toga, HC-X1 opremljen je i cielim nizom pomoćnih fokus funkcija koje funkcioniraju kao garancija brzog i preciznog ručnog fokusa kao što su ‘MF Assist’, ‘One-Push AF’, ‘Expand/Peak’, ‘Focus Transition’ ili ‘Area Function’.

Ugrađeni ND filter (Neutral density), moguće je isključiti ili odabrati podešavanja. Takođe su ugrađeni i odabir pojačanja i AWB (automatski balans bele).

Napredni O.I.S. (Optical Image Stabilzer)
Korekcijsko područje O.I.S.-a značajno je povećano, za oko 900 posto, u poređenju s Panasonic-ovim AG-AC160, zbog čega upadljivo stabilizira snimanje i fotografisanje iz visokih ili niskih uglova. U FHD načinu rada, hibridni O.I.S. koji dodaje električnu stabilizaciju snimka optičkoj stabilizaciji slike, detektira i ispravlja 5 osi, uključujući i kružne pomake.

Brzi, precizni i inteligentni autofokus
Zahvaljujući činjenici da Micro Drive Focus jedinicu može pomeriti veoma brzo, kamkorder HC-X1 odlikuje se stabilnim i veoma brzim autofokusom te s odličnom mogućnosti praćenja koja osigurava precizno fokusiranje – čak i kada se snima u 4K-u ili s plitkom dubinom polja. Korisnici mogu podesiti AF opcije prema vlastitoj želji, mienjajući brzinu, osjetljivost pri praćenj i širinu polja, kako bi uređaj u potpunosti optimizovali u skladu s predmetom i načinom snimanja.

Super slow motion i promjenjivi broj sličica (od 2 do 60 sličica u sekundi)
Kamkorder može izrađivati HD snimke na visokoj brzini od 120 sličica u sekundi (59.94Hz) i na brzini od 100 sličica u sekundi (50Hz) kako bi proizveo slow motion efekt. Model takođe poseduje i novu funkciju VFR (Variable frame rate) koja omogućuje profesionalcima da podese broj sličica parametre u deset koraka u rasponu od 2 do 60 sličica u sekundi. Ovo omogućuje korisnicima izrađivanje kreativnih i izražajnih video zapisa uz pomoć tehnika poput «overcrancking» za slow-motion efekte i «undercranking» za quick-motion efekte.

Profesionalni interfejs za jednostavno upravljanje uređajem
Kamkorder HC-X1 ne odlikuje se samo sjajnim video karakteristikama, već korisnicima takođe nudi i vrhunske performanse kada je reč o snimanju zvuka – sve to kako bi se zadovoljili najviši standardi produkcije. Model je opremljen s dva kanala XLR audio ulaza, izmenjivim +48V napajanjem/MIC/LINE i ručnim određivanjem glasnoće.

Kakmkorder snima zvuk visokog kvalitet s dva kanala koristeći 16-bitni linearni PCM sistem (MOV/MP4) ili Dolby Digital sistem (AVCHD). Kada se koristi u kombinaciji s opcionalnim wireless modulom (AJ-WM50/AJ-WM30), korisnici mogu upravljati kamkorderom putem iPad-a zahvaljujući AG ROP aplikaciji. U toj aplikaciji mogu podešavati karakteristike uređaja, upravljati objektivom i definisati ostale parametre.

Takođe, kamkorder HC-X1 nudi brojne opcije i mogućnosti i korisnicima u polju komercijalne proizvodnje video sadržaja – žičani daljinski pult, OSD prikaz merene razdaljina, izlaz za 1-kHz test signal i 3,5 mm izlaz za slušalice, samo su neke od njih.

OSTAVI KOMENTAR