Opera

Ranije ove godine, internet pretraživač Opera je u svojoj developer verziji omogućio blokiranje odnosno ne prikazivanje reklama i oglasa. Sada je ova opcija dostupna svima koji koriste Opera pretraživač, i na desktopu i na mobilnom telefonu.

Kompanija tvrdi da je ugrađena ad-blocking funkcija mnogo bolja i da čini pretraživanje interneta mnogo bržim nego korišćenje ad-block programa ili dodataka drugih programera. Osim boljeg pretraživanja, prisutno je i mnogo manje opterećenje radne memorije. Blokiranje reklama i oglasa je po default-u isključeno u pretraživaču, ali može da se uljuči kroz Settings ili Preferences meni. A na Android verziji, Opera Mini, otvorite “O” meni, zatim data-savings summary i obeležite block ads.

Kompanija je sa novom verzijom pretraživača predstavila i novi alat koji omogućava korisnicima da uporede brzinu otvaranja nekog sajta sa i bez oglasa.

Opera nije prva i jedina kompanija koji koristi funkciju za blokiranje oglasa da bi privukla korisnike. U 2015. Apple je predstavio blokiranje oglasa u iOS 9, a ove godine je Samsung počeo sa podržavanjem blokada za reklame u svom Android pretraživaču (iako je ovo kasnije sprečeno od strane Google-a).

Ad-blocking je postao besplatan za sve korisnike, a Opera na ovaj način pokušava da privuče korisnike jer pretraživač i pored 60 miliona desktop i oko 120 miliona mobilnih korisnika i dalje zaostaje za konkurencijom: Chrome, Safari pa čak i Internet Explorer. Ali sa ovakvom funkcijom i integrisanim VPN, koji je za sada dostupan u verziji za programere, Opera definitivno privlači pažnju.

PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR