Novi MacBook Pro

Na svom događaju u Kupertinu, Apple kompanija je predstavila potpuno novi MacBook Pro. Najnovija verzija popularnog laptopa je dobila preko potreban update (prošo je više od jedne godine od poslednjeg update-a) i sada nosi epitet najtanjeg i najlakšeg MacBook Pro laptopa ikada. Biće dostupan u tri varijante: dva 13-inčna modela od kojih će jedan imati tradicionalne funkcionalne tastere i jedan 15-inčni model – sva tri dostupna u tamno sivoj ili srebrnoj boji.

13-inčni model je 14.9mm debeo i težak 1.35kg što znači 17% tanji od svog prethodnika. 15-inčni model je debeo 15.5mm debeo što je 20% manje od prethodne 15-inčne verzije MacBook Pro laptopa.

Laptop stiže i sa OLED multitouch-responsive displejom koji se nalazi iznad tastature i prostire se celom dužinom tastature. Displej nazvan Touch Bar nudi kontekstualne dugmiće i kontrole koje pomažu u podešavanju postavki i kontrolisanju pokrenutih aplikacija. Neke od mnogobrojnih funkcija koje za Touch Bar može da posluži su: uređivanje fotografija i video snimaka, uređivanje dokumenata i izrada prezentacija, sugerisanje reči, kontrolisanje muzike, uređivanje email-ova, pristup Siri asistentu… Pored ovih funkcija Touch Bar ima i Touch ID čitač otiska prsta druge genaracije koji u paru sa Apple T1 omogućava sigurno otljučavanje Mac laptopa i upotrebu Apple Pay za online transakcije.

Tastatura na 15-inčnom modelu je druge genaracije što znači da ima bolji odziv i jaču stabilnost prilikom kuckanja, Force Touch trackpad je sada i dva puta veći.

Apple poručuje da je displej na novom MacBook Pro uređaju 67% svetliji i nudi 67% veći kontrast i 25% više boje u odnosu na prethodnu generaciju. Plus, ugrađeni zvučnici nude 58% jači audio izlaz.

novi MacBook Pro

Unutar kućišta 15-inčnog modela se nalazi Intel Skylake Core i7 procesor 6. Generacije sa 2.133MHz memorijom, AMD Polaris GPU koji nudi 4GB VRAM za 2.3x brže grafičke performanse, super brzi SSD sa kapacitetom do 2TB. Kompanija tvrdi da će 15-inčni model pružiti značajno bolje performanse nego prethodna generacija: 60% za gejming, 130% za rad sa 3D grafikom, 50% za uređivanje video snimaka.

13-inčni model stiže sa dual-core i5 ili i7 procesorom i Intel Iris GPU koji je dva puta brži nego 13-inčni model prethodne generacije.

Što se tiče portova, novi MacBook Pro laptopovi imaju četiri Thunderbolt USB-C porta koji mogu da se povežu na USB, VGA, DisplayPort i HDMI uređaje, dok je 15-inčni model sposoban za simultani rad sa dva 5K displeja. Oba modela nude do 10 sati rada nakon jednog punjenja baterije. Zanimljivo je da Apple nije predstavio novi MacBook Air, ali je zato prdstavio novi MacBook Pro koji je tanji i lakši.

13-inčni MacBook Pro, sa dva Thunderbolt porta i tradicionalnim funkcionalnim tasterima će imati početnu cenu od $1499. Naprednija 13-inčna verzija sa Touch Bar displejom i četiri porta, kao i bržim 2.9GHz i5 procesorom ima cenu od $1799 ( cena se menja u zavisnosti od konfiguracije). Dok, najveći 15-inčni MacBook Pro ima početnu cenu od $2399. 

PODELI
Davor je jedan od osnivača SMIT magazina. IT stručnjak. Zanimaju ga sigurnosna i IT rešenja. Pratite ga na:

OSTAVI KOMENTAR