Yahoo

Američki mobilni operater Verizon je pristao da kupi Yahoo kompaniju za 4.83 milijarde dolara. Kupovina će biti kompletirana početkom sledeće godine. Telekomunikacijski gigant, koji od prošle godine poseduje i AOL, će sa kupovinom dobiti Yahoo pretraživač, komunikacijske i digitalne proizvode, kao i servise za oglašavanje.  Dogovor ne obuhvata akcije koje internet pretraživač ima u Kineskom e-poslovanju i tech sajtu Alibaba, kao ni akcije iz Yahoo Japan. Yahoo će biti integrisan sa AOL servisom.

Prodaja predstavlja jedan od najvećih padova u istoriji internet poslovanja: IT gigant Yahoo je bio na svom vrhuncu 2000. I tada je imao vrednost od $125 milijarde, a 2008. su odbili ponudu od Microsoft-a od $45 milijarde. U stvari, finansijski analitičari su u Decembru prošle godine procenili da suštinsko Yahoo poslovanje vredi $3.9 milijardi, tako a $4.83 milijarde i nije tako loše.

Glavno pitanja koje svi postavljaju je da li će Marissa Mayer, koja je bila na čelu kompanije kroz brojne akvizicije koje nisu urodile plodom, ostati na CEO poziciji, na nekoj drugoj poziciji ili će napustiti kompaniju. Ukoliko se odluči da napusti kompaniju, Yahoo treba da joj isplati naknadu od $57 miliona .

Tu je i pitanje Mozilla Firefox pretraživača. Krajem 2014. Mozilla i Yahoo su potpisali ugovor po kom će Yahoo biti podrazumevani internet pretraživač u Firefox programu. Jedna od klauzula ugovora je i: ukoliko Mozilla ne bude zadovoljna sa kompanijom koja kupi Yahoo, ima pravo da traži isplatu od $375 miliona godišnje u prve tri godine od prodaje ($1.125 milijarde).

PUTEMVerizon
IZVORYahoo
PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR