microsoft teams

Nakon nekoliko meseci spekulacija i nagađanja, Microsoft je i zvanično predstavio Microsoft Teams aplikaciju. CEO Satya Nadella je aplikaciju opisao kao radni prosot zasnovan na chatu, namenjen za timove i za neformalnu i za poslovnu saradnju. Aplikacija će na jednom mestu skupiti Office aplikacije, beleške, Power BI, Skype i ostale kompanijine softvere koji mogu da se koriste na različitim uređajima.

Microsoft Teams je direktan konkurent Slack servisu, a najveća razlika je što ne postoji besplatna verzija i ne postoji ni plan da se jednog dana pojavi. Aplikacija je namenjena isključivo za kompanije, mala i srednja preuzeća, odnosno poslovne korsnike koji koriste Office 365. Informacija koja je stigla od same Microsoft kompanije je da trenutno imaju 85 miliona aktivnih korisnika Office 365 servisa, na mesečnom nivou i da zaista nemaju nameru da Teams ponude u besplatnoj verziji.

Jedna od najvećih prednosti Slack servisa je što može svako da ga proba. Svako može da poseti njihov sajt, ukuca svoju email adresu i stisne “Creat New Team” dugme.

Sa druge strane, uopšte ne sumnjam da će Microsoft Teams imati problem sa privlačenjem koirsnika koji već plaćaju za Office 365, pa zašto onda da i ne isprobju novi servis. Dovoljno je da otvore Office 365 admin centar, Settings, Services & Add Ins i izaberu Microsoft Teams.

Microsoft ima želju da Teams bude mešavina svih Office 365 proizvoda, a ne da korisnik mora konstantno da se prebacuje između nekoliko aplikacija za komunikaciju i produktivnost. “Tabs” deo aplikacije, na primer,  omogućuje instegraciju sa cloud servisima, brz pristup Office dokumentima, beleškama.. Možete da šaljete GIFove putem Giphy, tagujete određene korisnike putem “@” simbola. Teams je i otvoreno radno mesto što znači da možete da imate Skype ragovor sa nekim kolegom, ali da razgovor otvorite otvorenim da može bilo ko iz tima da se pridruži. Naravno, tu je i opcija da se pridruživanje pozivima ograniči samo ne one korisnike koji dobiju pozivnicu.

Teams je od juče u preview verziji u 181 zemlji, na 18 različitih jezika, a zvanično će biti dostpan početkom 2017. godine.

OSTAVI KOMENTAR