kolacici

Kolačići na web sajtu SMITmagazin.com

Ovaj sajt, kao i mnogi drugi, koristi male datoteke koje se nazivaju kolačići koji nam pomažu da poboljšamo svoj rad. Saznajte više o kolačićima i kako da ih kontrolišete.

Ova stranica sadrži informacije o tome šta su kolačići koje koristi internet sajt “SMIT Magazin”, kako ih isključiti u Vašem pretraživaču, kako konkretno isključiti reklamne kolačiće i neke korisne linkove za dalje čitanje na ovu temu. Ako informacije koje  tražite nisu dovoljne ili imate dodatna pitanja u vezi sa korišćenjem kolačića na sajtu “smitmagazin.com”, molimo Vas da pošaljete pitanja na email: admin [at] smitmagazin.com.

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje čuva pretraživač (npr, Internet Explorer ili Chrome) na vašem računaru ili mobilnom telefonu. Oni omogućavaju sajtovima čuvanje informacija o podešavanjima. Možete zamisliti kolačić kao privremenu memoriju za sajt pomoću kojeg vas prepozna kada se vratite i adekvatno reaguje.

Kako SMIT Magazin koristi kolačiće?

Poseta strani na sajtu može generisati sledeće vrste kolačića:

Kolačići za performanse sajta

Ova vrsta kolačića pamti podešavanja za alate koji se nalaze na sajtu, tako da ne morate ponovo da ih postavljate kod svake posete. Primeri uključuju:

  • Podešavanja za naše video-prikazivače
  • Da li ste videli najnovije ili najstarije članke, prve komentare
  • Brzine video-striming-a koji su kompatibilni sa vašim pretraživačem

Anonimni analitički kolačići

Svaki put kada neko poseti naš sajt softver koji koristimo generiše anonimni analitički kolačić.
Ovi kolačići nam pokazuju da li ste ranije posetili sajt.
Vaš pretraživač će nam reći da li imate ove kolačiće i, ako ne,  stvaraju se novi.
Ovo nam omogućava da pratimo koliko pojedinačnih korisnika imamo i koliko su često posećivali naš sajt.

Geotargetting kolačići

Ove kolačiće koristi  program koji prepoznaje iz koje zemlje dolazite, a sakupljaju se informacije dobijene od vašeg pretraživača kada pristupite veb-stranici.
Ovaj kolačić je potpuno anoniman, a koristi se samo u podršci za određivanje sadržaja.

Reklamni kolačići

Ovi kolačići omogućavaju da znamo da li ste videli oglas ili vrstu oglasa, i koliko je prošlo od kada ste ga videli.

Takođe, koristimo kolačiće da nam pomognu za reklamiranje. Možemo koristiti kolačiće od druge organizacije tako da možemo preciznije ciljati reklamiranje za Vas. Ovi kolači su anonimni – čuvaju informacije o tome šta ste tražili na sajtu, bez informacije ko ste Vi.

Reklamni kolačići treće strane

Mnogo reklama koje vidite na sajtu pružaju druge organizacije. Neke od tih organizacija koriste sopstvene anonimne kolačiće da bi pratile koliko ljudi je videlo određeni oglas.

Kompanije koje generišu ove kolačiće imaju svoje politike privatnosti  i smitmagazin.com  nema pristup da ih čita i piše. Ove organizacije mogu da iskoriste svoje kolačiće da anonimno ciljaju oglašavanje za Vas na drugim sajtovima na osnovu Vaše posete našem magazinu.

Ostali kolačići treće strane

Na nekim stranicama našeg sajta druge organizacije mogu takođe postaviti svoje anonimne kolačiće. One to rade kako bi pratile uspeh njihove primene ili da prilagode aplikaciju za Vas. Iz razloga kako kolačići rade, naš sajt ne može da pristupi ovim kolačićima, niti može druga organizacija pristupiti podacima kolačića koje mi koristimo na našem sajtu.

Kako da isključim kolačiće?

Obično je omogućeno da u svom pretraživaču možete zaustaviti prihvat kolačića, ili da se to uradi za određeni sajt. Međutim, tad se ne možete prijaviti bez upotrebe kolačića, tako da ne biste mogli da pišete komentar.

Svi moderni pretraživači omogućavaju da promenite postavke kolačića. Ove postavke obično moćete pronaći u “Opcije” ili meniju “Preferences” samog pretraživača. Da biste razumeli ove postavke, sledeći linkovi mogu biti od pomoći, ili možete koristiti “Pomoć” opciju u vašem pretraživaču za više detalja.

Ako ste pre svega zabrinuti za kolačiće trećih lica koje generišu oglašivači, možete da ih isključite odlaskom na Vaš online Choices sajt.

Korisni linkovi

Ako želite da saznate više o kolačićima i njihovom korišćenju na internetu, možete pronaći više informacija na sledećim linkovima:

Ako želite da nas kontaktirate o kolačićima,
pošaljite upit na email: 
admin [at] smitmagazin.com