Huawei Nova

PREDNOSTI

  • 32GB interne memorije
  • 4K video snimanje
  • Brz čitač otiska prsta
  • Kvalitet izrade
  • Dobra izdržljivost baterije

NEDOSTACI

  • EMUI nije pogodan za svakog
  • Nedostatak boljeg procesora
  • Slabiji kvalitet kamere

3GB RAM, 32GB interne memorije, 4K video snimanjem i Full HD ekranima, Nova i Nova Plus se definitivno mogu svrstati u sam vrh telefona srednje kategorije. Nova Plus je čak i za korak ispred sa optičkom stabilizacijom slike i većim ekranom. Najistaknutije slabosti su procesor i kamera.

Huawei je nedavno predstavio dva telefona srednje klase: Nova i Nova Plus. Nova je 5.0-inčni uređaj sa 3GB RAM, 32GB memorije i Qualcomm Snapdragon 625 procesorom, dok je Nova Plus veći 5.5-inčni model sa istim osnovnim unutrašnjim komponentama. Više o ovim uređajima  pišemo u nastavku recenzije.  

Dizajn

Huawei Nova

Unutar kućišta ova dva telefona su skoro identična, dok se spoljašnost poprilično razlikuje. Do sada je važilo pravilo da je “Plus” varijanta nekog uređaja u suštini kopija manje verzije samo sa većim ekranom, ali to ovde svakako nije slučaj.

Oba telefona imaju potpuno metalnu unibody konstrukciju, koja ih čini veoma čvrstim, i omogućava dobao i stabilno držanje u ruci. Zakošene ivice i zaobljene ivice uređajima daju dodatni premium izgled. Huawei Nova izgleda kao manja verzija Nexus 6P, dok je Nova Plus po dizajnu sličan Huawei Mate seriji telefona.

Iako je dizajn drugačiji kod svakog uređaja, sveukupni izgled je isti. Sa prednje strane se nalazi 5/5.5 inčni displej zajedno sa prednjom kamerom i Huawei logoom. Sa leve strane je dual SIM fioka koja služi i kao mesto za microSD karticu, dok se sa desne strane nalaze power dugme i dugme za podešavanje jačine zvuka. Na vrhu telefona je 3.5mm audio jack zajedno sa mikrofonom, a na dnu telefona je USB Type-C port i jedan zvučnik.

Huawei Nova

Ako okrenete telefon na poleđini ćete videti glavnu kameru, čitač otiska prsta i LED blic, kao i još jedan Huawei logo. Pozadina je ono što dodatno razlikuje ova dva uređaja.  Nova ima čitač otiska prsta okruglog oblika, a glavna kamera je dosta iznad čitača i nalazi se sa desne strane. Nova Plus ima čitač četvrtastog oblika odmah ispod kamere.

Displej

Huawei Nova

Oba telefona imaju IPS LCD ekran sa Full HD rezolucijom 1920 x 1080. Telefoni imaju podešavanja za temeraturu boje, dok je nivo osvetljenja isti – 450 niti. Nova Plus ima veći 5.5-inčni ekran i samim tim manju gustinu piksela – 401ppi naspram 443ppi koliko ima Nova.

Displeji na oba telefona prikazuju jasnu sliku sa dobrom reprodukcijom boja, a jedina mana je što na veoma jakoj dnevnoj svetlosti pomalo teško pročitati ono što se nalazi na displeju.  

Performanse i hardver

Huawei Nova

Huawei Nova i Nova Plus imaju Qualcomm Snapdragon 625 procesor što je standard kada su u pitanju telefoni srednje klase i to nije nužno loša stvar jer današnji telefoni srednje klase imaju mnogo bolje performanse nego high-end telefoni predstavljeni pre par godina. Procesor je octa-core 64-bitni Cortex-A53 takta 2.0GHz, dok je za grafiku Huawei izabrao Adreno 506 koji podržava OpenGL ES 3.1. U svakodnevnoj upotrebi, Snapdragon 625 će se pokazati veoma sposobnim. Odziv interfejsa je veoma dobar, aplikacije se brzo otvaraju i zatvaraju, a 3GB RAM je i više nego dovoljno za multitasking. Uređaji veoma lepo rade normalne pruduktivne zadatke, lepo podržavaju 3D igrice, ali nemojte očekivati isti nivo performansi kao kod high-end uređaja.

Čitači otiska prsta koje Huawei u poslednje vreme ima na svojim uređajima, posebno na Mate 8 i P9, su izvanredni. Čitači na Nova i Nova Plus telefonima su jednako dobri, brzi, prilagodljivi i nalaze se na veoma pristupačnom mestu.

Huawei Nova

Oba telefona imaju jedan zvučnik na donjoj strani, odmah pored Type- USB porta. Zvučnici su veoma glasni, a zvuk je veoma čist i prihvatljiv s obzirom da se ne radi o prednjim zvučnicima. Kao i kod većine telefona, ukoliko slušate muziku, može da Vam zafali malo basa i da zvuk zvuči “tanko”. Ukoliko podesite jačinu zvuka na maksimu, doći će do iskrivljenja zvuka, ali to nestaje čim amanjite jačinu samo za jedan do dva podeoka. Ukoliko se poredi zvuk na ova dva telefona, Nova Plus je za nijansu bolja.

Huawei Nova stiže sa 3020mAh baterijom, što je impresivno kada znamo da i Samsung Galaxy S7 i LG G5 imaju baterije manjeg kapacitete: S7 – 3000mAh i G5 – 2800mAh. Huawei Nova Plus je još bolja, ima bateriju 3340mAh bateriju, uglavnom da kompenzuje veći 5.5-inčni displej. Oba telefona će Vam obezbediti ceo dan korišćenja, možda čak i dva dana ukoliko koristite samo osnovne funkcije telefona.

Kamera

Huawei Nova

Kamera je segment gde se Nova i Nova Plus dosta razlikuju. Huawei Nova ima 12MP glavnu kameru koja može da pravi 4K video, a tu je i 8MP prednja kamera. Huawei Nova Plus ima bolju glavnu kameru – 16MP koja ima optičku stabilizaciju slike i 4K video, dok je prednja kamera i ovde 8MP.

Aplikacija kamere je veoma lepa i ima interesantne funkcije. HDR, panorama, light painting režim, noćni režim, slow-motion režim, Good Food režim, ugrađene filtere i, očigledno obavezni, beauty režim.

Huawei Nova

Dva interesantna režima su All-focus i Full manual. Prvi omogućava refokusiranje fotografije i promenu objekta koji je u fokusu i to sve nakon što je fotografisanje završeno. Drugi režim daje kontrolu nad ISO brzinom, režimom merenja, brzinom okidača i belim balansom i potpunu kontrolu nad ručnim fokusom.

Iako je aplikacija veoma sposobna, fotografije nisu sjajne. Fotografije napravljene u idealnim uslovima su odlične, što znači da su kamere dobre za spoljnu upotrebu sa dobrim osvetljenjem. Ali čim krenete da pravite fotografije u zatvorenom prostoru gde je osvetljenje veštačko, fotografije su lošeg kvaliteta.

Oba telefona imaju kamere sposobne za 4K u 16:9, dok prednje kamere prave Full HD video snimke.

Softver

Huawei Nova

Softver je identičan na oba telefona: Android 6.0 Marshmallow sa HUAWEI Emotion UI 4.1 preko toga.  Ako ste do sada koristili Huawei telefon, onda ćete znati šta da očekujete: korisnički interfejs veoma koji podseća na iOS, bez app drawer-a, transparentni efekti i početni ekran prepun šarenih ikona.

Pored doteranog UI, tu je i dosta dodatnih funkcija koje ne dobijate sa čistim Android OS: floating dock, motion gesture (okrenite telefon da bi ugasili zvono, podignite telefon da bi odgovorili na poziv i slično), glasovno buđenje telefona, režim korišenja jednom rukom, Huawei “do not disturb” režim. Pošto Nova i Nova Plus imaju on-screen dugmiće, Huawei je dodao mogućnost prilagođavanja redsoleda dugmića

Huawei je dodao i kontroler baterije koji korisniku omogućava kontrolu nad svim funkcijama koje su blisko povezane sa baterijom. Jedan od bitnih opcija kada je u pitanju kontrola baterije je ultra power saving režim koji onemogući sve na telefonu osim opcija za pozive i slanje poruka i aktivira jednostavan monohromni interfejs.

Specifikacije

  Huawei Nova Huawei Nova Plus
Displej 5.0 inčni IPS panel
1920×1080 rezolucija
5.5-inčniIPS panel
1920×1080 rezolucija
SoC Qualcomm Snapdragon 625 Qualcomm Snapdragon 625
CPU 8x ARM Cortex A53, do 2.0 GHz 8x ARM Cortex A53, do 2.0 GHz
GPU Adreno 506 GPU sa podrškom za 
OpenGL ES 3.1
Adreno 506 GPU sa podrškom za 
OpenGL ES 3.1
RAM 3GB 3GB
Storage 32GB + microSD 32GB + microSD
Kamere 12MP glavna kamera sa 4K video, 8MP prednja kamera 16MP kamera sa OIS i 4K video, 8MP prednja kamera
Baterija 3020mAh 3340mAh
Dodatno Čitač otiska prsta, USB Type C, Bluetooth 4.1 Čitač otiska prsta, USB Type C, Bluetooth 4.1
OS Android 6.0 Marshmallow sa EMUI 4.1 Android 6.0 Marshmallow sa EMUI 4.1
Dimenzije 141.2mm x 69.1mm x 7.1mm. 151.8 x 75.7 x 7.3mm
Težina 146g 160g

Cena i zaključak

Sa 3GB RAM, 32GB interne memorije, 4K video snimanje i Full HD ekranima, Huawei Nova i Huawei Nova Plus su sigurno u samom vrhu među ostalim telefonima srednje klase. Nova Plus je za stepenik iznad zog optičke stabilizacije slike i većeg ekrana. Sapdragon 625 je ugrađen koristeći najnoviji 14nm proces izrade i kao taav je mnogo efikasniji od octa-core Cortex-A53 procesora napravljenih na 28nm. Možda je izbor procesora kod ova dva uređaja razočaravajuć za Vas, ali nakon nekoliko dana korišćenja, sigurno ćete se uveriti da procesor radi veoma dobro. Ne radi se o najbržem procesoru na tržištu i najbojoj grafici, ali ako ste u potrazi za izuzetno kvalitetnim telefonom srednje klase, ovi telefoni su i više nego adekvatni za Vas. Huawei Nova i Nova Plus se očekuju na tržištu Evrope već sledećeg meseca sa cenom od oko $350 – $450.

PREGLED RECENZIJE
Baterija
9.0
Displej
8.0
Kamera
7.5
Performanse
8.0
Softver
8.5
Dizajn
9.0
IZVORAndroid Authority
PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR