Huawei Mate 9 najprofitabilniji
Huawei Mate 9

Strategy Analytics je predstavio novi zanimljivi izveštaj u kom prikazuje profit koji su ostvarili proizvođači pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine.

Prema izveštaju, industrija pametnih telefona je u trećem kvartalu ostvarila profit od $9.4 milijarde. Apple kompanija je najprofitabilniji proizvođač sa najvećim delom od $8.5 milijarde, odnosno 91%. To je i očekivano jer su u ovom periodu predstavili nove iPhone 7 i 7 Plus telefone, Samsung je imao problem sa Note7, dok su kompanije kao što su LG, HTC i Sony ostvarile gubitke u svojim mobilnim odeljenjima. Ono što je interesantno je da se na drugom mestu, po prvi put, nalazi Huawei.

To znači da je Huawei sada najprofitabilniji proizvođač Android telefona. Huawei je ostvario 2.4% ukupnog profita, što je oko $0.2 milijarde. Kompanija je ove godine imala nekoliko dobrih proizvoda kao što je flagship P9 koji je prodat u 9 miliona primeraka, a tu je i nedavno predstavljeni Huawei Mate 9 koji po svemu sudeću u Evropi nema pravog konkurenta sa velikim displejom ( trenutno nijedan proizvođač u Evropi ne prodaje high-end telefon sa displejm većim od 5.5 inča)

Treću i četvrtu poziciju su zauzeli Vivo i Oppo koji su tik iza Huawei kompanije. Svaka od njih je ostvarila oko 2.2% ukupnog profita. Način na koji su ovo uspeli je zaista fenomenalan – ponudili su korisnicima lepe telefone sa odličnim odnosom cene i performansi. A povećana potražnja za telefonima u Aziji im je dodatno pomogla.

huawei je najporfitabilniji

Zanimljivo je da su tri vodeća Androd proizvođača iz Kine. I posle samo neka neko kaže da kineski telefoni ne valjaju, da nisu dobri, da je samo Samsung pravi Android i slično Da ne valjaju, niko ih ne bi kupio niti preporučio nekom drugom da kupi neki telefon kineskog proizvođača.

Šta Vi mislite o ovom izveštaju? Da li ste očekivali da će se Huawei naći na prvom mestu u Android svetu kao najproftiabilniji?

PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR