mobile-friendly

Google je najavio dve velike promene vezane za rezultate pretrage sajtova na mobilnim uređajima.

Prva promena,  koju ćete i prvo primetiti, je uklanjanje mobile-friendly oznake koja se nalazi pored sajtova i tako dala doznanja korisnicima da su ti sajtovi laki za pregled na mobilnim uređajima. Oznaka mobile-friendly je uvedena pre dve godine i od tada su se sajtovi razvili i preko 85% stranica koje prikažu u mobilnim pretragama sada ispunjavaju kriterijume i pored sebe imaju ovu oznaku. Oznaka će biti uklonjena, ali jedan od glavnih kriterijuma za bolje rangiranje stranice će i dalje biti da li je sajt prilagođen mobilnim uređajima.

Druga promena će se primenjivati od 10. Januara 2017. godine, kada će kompanija početi da kažnjava mobilne stranice koje prikazuje napadne oglase čim korisnik otvori njihovu stranicu. Sajtovi koji prikazuju previše oglasa, koje je teško zatvoriti da bi se uopšte došlo do glavnog sadržaja web strane će se od sada rangirati lošije u razultatima pretrage.

Google neće kažnjavati sve sajtove koji prikazuje oglase, samo one čiji se oglasi ne mogu lako skloniti. Znate onu situaciju kada Vam se preko ekrana prikaže ogroman oglas, sa veoma malim dugmetom za njegovo isključivanje, i koliko god se trudili da da ga iisključite nekako uvek kliknete na oglas? To su sajtovi koji će se od Januara rangirati lošije.

IZVORGoogle
PODELI
Aleksandra je osnivač SMIT magazina. Zanimaju je društvene mreže, tehnologija i sve vezano za web. Voli kafu. Pratite je na:

OSTAVI KOMENTAR