pixel

Google je juče predstavio nove Pixel telefone i iznenađujuća stvar nisu njihove specifikacije, već njihova visoka cena. Sa početnim cenama od $649 i $769, Pixel i Pixel XL imaju isto visoke cene kao nedavno predstavljeni iPhone 7 i 7 Plus, ili neki drugi high-end telefon. Na ovaj način Google je prekinuo svoju dosadašnju strategiju predstavljanja telefona jakih specifikacija, ali po nižim cenama od konkurentskih modela.

Kako možete da vidite na grafikonu ispod, Novi Pixel XL je najskuplji pametni telefon koji je Google ikad napravio ili stavio svoj logo na njega. Da li kompanija zaista može da se na ovaj način takmiči sa Apple i Samsung kompanijama u high-end segmentu tržišta?

Infographic: The History of Google Smartphones | Statista
You will find more statistics at Statista

Osim cene, Google je promenio svoju strategiju i kada su Nexus telefoni i Android OS u pitanju. Znamo da Google nema nameru da više proizvodi Nexus uređaje. Google je juče predstavio i novu verziju Android operativnog sistema – 7.1 Nougat. To bi inače bila velika stvar za vlasnike Nexus uređaja jer to znači da na njihove uređaje uskoro stiže veliki update i nove funkcije. Ali ne i ovog puta. Google je istakao da će 7.1 stići samo na Nexus 6P i Nexus 5X telefone i to do kraja godine. To je prilično užasna informacija pogotovo za one kojima je Google uvek obećavao brz update. Grupa funkcija koje su prikazane na Pixel uređajima kao što su Google Assistant, Pixel Launcher, nova aplikacija kamere, promene na korisničkom interfejsu, doterani navigacijski dugmići neće skoro stići na druge telefone, uljučujući i Nexus uređaje predstavljene pre 2015. kao što je na primer Nexus 6 koji je predstavljen 2014. 

Koliko su neki oduševljeni Pixel predstavljanjem, toliko su Nexus korisnici sada nezadovoljni, što je i normalno. Ljudi su kupili Nexus 5X i Nexus 6P da bi dobili čisto Android i Nexus iskustvo, što podrazumeva ažuriranje sistema među prvima, ali pored novih Pixel telefona oni to neće dobiti.

Šta Vi mislite o novim Google telefonima, njihovim cenama i odnosu Google kompanije prema Nexus korisnicima?

IZVORStatista
PODELI
Davor je jedan od osnivača SMIT magazina. IT stručnjak. Zanimaju ga sigurnosna i IT rešenja. Pratite ga na:

OSTAVI KOMENTAR