Huawei

Huawei možda nije prvo ime koje Vam padne na pamet kada razmišlljate ili pričate sa nekim o pametnim telefonima, ali to nimalo ne znači da se ne radi o veoma bitnoj kompaniji. Huawei je veoma bitno ime na telekomunikacijskom tržištu. Evo nekoliko zanimljivosti o Huawei kompaniji koje možda do sada niste znali.

1. Ren Zhengfei je imao 42 godine kada je osnovao Huawei

Ren Zhengfei je imao 42 godine kada je osnovao Huawei kompaniju. Pre osnivanja kompanije, ren je bio u oslobodilačkoj vojsci, radio je kao vojni tehnolog. Sada ima 71 godinu, i dalje je predsednik kompanije i nalazi se na 556 mestu liste najbogatijih ljudi u Kini.

 
2. Reč “Huawei” u grubom prevodu znači “kineski uspeh”

Huawei se na kineskom jeziku piše sa dva simbola: 华T 为 . Prvi karakter predstavlja Kinesku reč za cvet, ali se često odnosi i na reči “Kina” ili “Kineski”. Drugi karakter znači “uspeh” ili “akcija”.

3. Huawei je najveći proizvođač telekomunikacijske opreme

Huawei je najveći proizvođač telekomunikacijske opreme na svetu, i to od 2012. godine kada je preuzeo vodeću poziciju od Ericsson kompanije.

4. Huawei je prvi proizveo telefonske prekidače

Huawei je prvi proizveo telefonske prekidače i to još u 80-tim godinama prošlog veka. Huawei je započeo 1987. godine u gradu Shenzhen u Kini. U to vreme su Kina i Narodno Solobodilačka Armija uvozili telekomunikacijsku opremu od inostranih proizvođača. Ren Zhengfei je hteo da se fokusira na istraživanje i razvoj telefonskih prekidača i tvrdio je da “ne postojanje sopstvene proizvodnje telefonskih prekidača je kao da država nema sopstvenu vojsku.”

5. Huawei je partner sa oko 80% najboljih telekomunikacijskih kompanija

Neke od najboljih svetskih kompanija sa kojima je Huawei sarađivao su Vodafone, Motorola, T-Mobile… Osim proizvodnje svojih telefona, Huawei je partner drugim kompanijama kao što je to bio slučaj sa Google kompanijom i proizvodnjom Nexus 6p telefona. Huawei je takođe bio sponzor velikim sportskim timovima uključujući Arsenal F.C., Paris Saint-Germain, Ghana Football Association i mnoge druge.

6. Huawei je investirao preko milion dolara u Univerzitet u Kanadi

Kompanija je investirala oko $1.4 miliona dolara u Carleton University u Kanadi da bi osnovala istraživačku labaratoriju posvećenu razvoju cloud computing-a i tehnologije.  

7. Huawei je u vlasništvu svojih zaposlenih

Huawei je kompanija čiji zaposleni imaju akcije kompanije. Tačnije oko 64% zaposlenih ima učešće u vlasničkoj strukturi. Ovi zaposleni imaju akcije kojima nije moguće trgovati i koje su zaslužili na osnovu njihovog zalaganja u radu. Kada neki zaposleni odluči da napusti Huawei, akcije se vraćaju nazad u vlasništvo kompanije, a zaposleni dobije odgovarajuću nadoknadu. Treba napomenuti da iako zaposleni poseduju Huawei, oni i ne upravljaju sa njim. Huawei vodi i kontroliše kompanijski menadžment, a poslednju reč daje Ren.

8. Huawei ima tešku istoriju sa SAD

Huawei je oduvek ima problema sa Vladom SAD zbog zabrinutosti da kompanija špijunira SAD u saradnji sa Kineskom Vladom. Huawei je opovrgao te tvrdnje, čak su i pozvali Vladu SAD da sprovede istragu da bi dokazali da ne špijuniraju nikog. Uprkos činjenici da nisu pronašlli nijedan dokaz protiv njih, US House Intelligence Committee je 2012. označio Huawei kao pretnju za nacionalnu bezbednost. U 2014. Je Edward Snowden pokazao dokument koji otkriva da je NSA sprovodila tajni program protiv Huawei kompanije, uključujući upad u kompanijinu mrežu pa čak i prisluškivanje telefona Ren Zhengfeis

9. Preko 75000 Huawei zaposlenih je u R&D

Huawei je velika kompanije, ali njihov tim za istraživanje i razvoj je zaista ogroman – preko 75000 zaposlenih. Ovo dodatno objašnjava kako je kompanija uvek na vrhu i kako uspeva da isprati najnovije tehnološke trendove.  Oko 10% ukupnog prihoda kompanije se uvek ulaže u Research & Development sektor, što kompaniji pomaže da napravi odlične proizvode.

Bilo da ste fan Huawei brenda ili ne, ne može se poreći da je kompanija napravila sjajne rezultate u zadnjih 20tak godina, posebno u zadnjih nekoliko godina kada su pametni telefoni u pitanju.

Da li Vi znate neku zanimljivost o Huawei kompaniji?

PODELI
Zanimljive ICT vesti sa weba • Društvene mreže, telefoni, aplikacije, gadgeti, IT • Vesti, saveti, recenzije • Predložite temu: office@smitmagazin.com

OSTAVI KOMENTAR