Photoshop alternativa

Photoshop može da bilo koju fotografiju pretvori u unikatno remek delo i to je razlog zašto taj softver ima milione korisnika koji ga koriste za grafički dizajn, dizajn izgleda web sajta, uređivanje fotografija, kreiranje animacija, 3D. Magazini koriste Photoshop za kreiranje naslovnih strana i za kombinaciju fotografija sa tekstualnim efetima, dok ga profesionalni fotografi koriste za doterivanje fotografija.

Ali tu je i jedan mali problem, Photoshop nije besplatan. Radi se o premium softverskom paketu koji je razvio Adobe i cena za korišćenje ovog softvera se kreće od $20 mesečno do neverovatnih $1000 za kompletnu licencu. Za mnoge je to prevše i dodatno im otežava sve: znaju da postoji fenomenalan photo editor, ali ne mogu sebi da priušte da ga koriste. Šta je rešenje? Pa Photoshop alternative koje se nalaze na webu.

Photoshop alternativa

Fotor je platforma koja je najbliža onome što Photoshop nudi kao desktop softver. Može da se koristi kao online alat, a može i da se instalira na Mac, Windows, Android i iPhone uređaje. Lista funkcija koje ova Photoshop alternativa nudi su: uređivanje fotografija, retuširanje, HDR, kreiranje kolaža, kreiranje reklamnih banera i fotografija za društvene mreže.

Photoshop alternativa

iPiccy je “džepni” photo editor i još jedna Photoshop alternativa koja nema teške i kompllikovane uređivačke alate, ali zato se fokusira na pametne foto efekte, filtere i tekstualne slojeve. Naravno, tu su i standardni alati uređivanja kao što su opsecanje slike, promena njenih dimenzija, kolaži i osnovni elementi grafičkog dizajna.

Photoshop alternativa

Kako se web tehnologije guraju do svojih krajnjih limita, tako i online platforme za uređivanje fotografija mogu zaista da ekspreimentišu sa tim granicama, a istovremeno da podržavaju jednstavnost jer teško i komplikovano uređivanje ipak treba da ostane za velike softvere kao što je Ilustrator. Zato je tu BeFunky koji kao Photoshop alternativa nudi prelep i interaktivan korisnički interfejs koji funkcioniše po principu “swipe and select” gde jednostavno birate i primenjujete efekte koji se nalaze iz sidebar menija. Servis je potpuno lak za korišćenje, ima preko stotinu filtera i naravno osnovne alate: opsecanje, uređivanje, retuširanje, promena dimenizija, pravljenje kolaža.   

Photoshop alternativa

PhotoCat je još jedan web uređivač, koji je podržan i od strane iPhone uređaja za bro sređivanje fotografija sa cool, zabavnim, ali i profesionalnim foto-efektima.

Photoshop alternativa

Photo Mania je dostupna na webu, ali i kao iPhone i Android aplikacija. Počinjete sa odabirom fotografije koja može biti upload-ovana sa Vašeg računara ili telefona, ili čak možete da izaberete neku sliku sa Vašeg Facebook profila. Zatim će Vam PhotoMania dati pristup raznim efektima (nekoliko stotina efekata) za brzo ulepšavanje, modifikovanje i optimizovanje fotografija. Pravljenje skica, animacija, crtanih efekata, biranje ramova za slike, i jednom kada je slika gotova možete da je preuzmete ili podelite na društvenim mrežama.

Photoshop alternativa

I sam Photoshop nudi online interfejs za uređivanje. Ubacite sliku i možete da je uređujete ili dekorišete. Uređivanje podrazumeva zadatke kao što su opsecanje, rotiranje, auto korekcija, uklanjanje red-eye efekta, pobojšavanje saturacije, balans boja, poboljšanje fokusa, izoštravanje, isticanje boja, primena black-white efekta. Dok dekoracija podrazumeva dodavanje teksta, balončića sa tekstom, stikere, ikonice, uređivanje ramova.

Photoshop alternativa

Fotostars je besplatan i jednostavan alat koji nudi preko 50 stilizovanih efekta i filtera, dodavanje jedinstvenih ramova. Ako volite popularne fotografije u obliku citata, memo, ili samo tekst na fotografiji, onda je Fotostars za Vas.

Photoshop alternativa

PicMonkey je napredna web platforma koja je odlična za sve: one koji žele jednostavno uređivanje, pa sve do onih korisnika kojima su potrebni komplikovaniji grafički detalji. Dizajniranje flajera, logoa, poslovnih vizit karti, pozivnica, postera i slika sa citatima.

Photoshop alternativa

Sumo Paint ima korisnički interfejs koji najviše podesća na onaj koji možemo da vidimo kod Photoshop-a. Radi se o web platformi za rad sa slojevima, podešavanjima, filterima.

Photoshop alternativa

Pixlr sajt je dizajniran potpuno uz pomoće samog Pixlr alata, pa tako dizajneri mogu da koriste ovu Photoshop alternativu za web dizajniranje. Pixlr nudi web aplikaciju, desktop softver, aplikacije za mobilne uređaje. Pixlr nudi i javnu stranicu gde možete da prikažete drugim korisnicima sve što ste kreirali uz pomoć ovog alata.

Ovo je lista naših 10 Photoshop alternativa koje su besplatne, rade online pa tako nema potrebe da ih instalirate na svom računaru. Da li vi Znate za neku koju nismo naveli, a zaslužuje da se nađe na ovoj listi? A do tada pogledajte još jedan članak o korisnim online alatima za sređivanje fotografija. 

OSTAVI KOMENTAR